latinica  ћирилица
30/05/2023 |  11:37 | Аутор: СРНА

Гогановић позвао на отказивање прелета америчких бомбардера

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић позвао је на одустајање од најављеног ниског прелета америчких авиона бомбардера, чиме би се показало да су грађани на првом мјесту, а не политика.
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић) -
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић)

Гогановић је рекао да неће присуствовати надгледању ниског прелета два "Б-1Б" лансер бомбардера Ваздушних снага САД изнад Сарајева јер није дао сагласност на ову врсту обуке, те позвао на отказивање прелета америчких бомбардера.

Он је истакао да је Министарство спољних послова дало одобрење за обуку на основу закона који то јасно дефинише у својим члановима, а затражило је и сагласност Министарства транспорта и комуникација и Министарства одбране.

- Ријеч је о министарствима на чијем су челу кадрови "тројке", тако да нико од представника Републике Српске није дао сагласност на данашњу обуку. Министарство одбране дало је одобрење, без моје сагласности, што још једном показује самовољу министра Зукана Хелеза - констатовао је Гогановић.

Он сматра да данашња обука изазива нелагодност у српском народу, јер представници Републике Српске нису дали сагласност за њу.

- Ако се један од три конститутивна народа осјећају забринуто због ове обуке, то је довољан разлог за њено привремено отказивање, док се не постигне политички консензус - оцијенио је замјеник министра одбране.

Два лансер бомбардера Ваздушних снага САД "Б-1Б" извршиће данас од 13.00 до 15.00 часова ниски прелет изнад градова у БиХ, саопштено је из Амбасаде САД уз упозорење да су те летјелице "у стању брзо испустити огромне количине прецизног и непрецизног наоружања против било којег непријатеља, било гдје у свијету, у било које вријеме".

Из Амбасаде су навели да је бомбардер "Б-1Б" лансер највеће носивости конвенционалног навођеног и ненавођеног наоружања који посједују Ваздушне снаге САД. Који се користи за вишеструке мисије и окосница је америчке далекометне бомбардерске флоте.