latinica  ћирилица
30/05/2023 |  12:51 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Кампања "Еуромеланом 2023" у УКЦ Српске (ВИДЕО)

У оквиру кампање "Еуромеланом 2023", која се одржава у Клиници за кожне и полне болести Универзитетско клиничког центра Републике Српске у Бањалуци врше се бесплатни прегледи коже.
Бањалука - бесплатни прегледи кожних промјена - Фото: СРНА
Бањалука - бесплатни прегледи кожних промјенаФото: СРНА

Дерматолог Клинике за кожне и полне болести Драгана Поповић рекла је да на Клиници за кожне и полне болести УКЦ данас има више од 200 попуњених термина за прегледе.

Поповићева је истакла да је главни циљ кампање едуковати становништво о једном од најмалигнијих карцинома у људској патологији, те додала да меланом који се открије у раној фази има више од 90 одсто шансе потпуног изљечење.

- Циљ је едукација, првенствено становништва, да схвати шта су фактори ризика који доводе до развоја меланома и да упознамо становништво колико је битна превенција и преглед коже с обзиром на то да је меланом један од најмалигнијих карцинома коже - рекла је Поповићева.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да у овој установи, поред лијечења пацијената, имају обавезу да раде на превенцији и едукацији разних обољења.

Он је рекао да је веома битно да се болест открије на вријеме, што је, како каже, и данашњи циљ.

- У великом проценту и код најтежих обољења којих откријемо на вријеме, можемо да их, не само лијечимо, већ и да их излијечимо - истакао је Ђајић.

Начелник Клинике за кожне и полне болести Јагода Балабан је рекла новинарима да се врше бесплатни прегледи вечерас до 20.00 часова, те позвала све да искористе прилику и на вријеме прегледају своју кожу.

Она је истакла да се особе свијетле пути, са великим бројем младежа, које у породици већ имају некога са овим злоћудним тумором, требају обавезно пратити и јавити на преглед у Клинику.