latinica  ћирилица
30/05/2023 |  12:56 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Приједор обиљежио годишњицу одбране града (ВИДЕО)

У Приједору је обиљежен Дан одбране града у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Приједор - Дан одбране града - Фото: РТРС
Приједор - Дан одбране градаФото: РТРС

Одбрана Приједора обиљежава се у знак сјећања на 30. мај 1992. године када је у нападу муслиманских паравојних формација погинуло 15 бораца из редова војске и полиције, а 26 рањено.

Служен је парастос у Храму Свете тројице и положени вијенци испред спомен плоче Полицијске управе и спомен обиљежју "За крст часни".

Предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора Здравка Карлица рекла је да се мора заједнички радити на свим питањима за овај народ.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор изјавио је да је Приједор имао тешку историју, а да је овај датум један од тежих тренутака.

- Поштујемо све жртве, то упорно истичемо, али истина се мора знати, а ми смо они који желимо да из године у годину понављамо да се сјећања на ове храбре јунаке не забораве. Желимо да пошаљемо једну јасну поруку да смо и те како расположени и пружамо руку свима који са друге стране желе да испруже руку, да живимо заједно, сложно, да гледамо ка напријед - рекао је Јавор.

Обиљежавању је присуствовао министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић који је истакао да се са овог мјеста шаље порука мира и да је могуће градити суживот.

- То не значи да смо ми слаби. Ми смо људи који схватамо историју, извлачимо поруке, желимо да градимо будућност, и који од овога града желимо да направимо сваким даном боље мјесто за живот нас и наших будућих покољења - рекао је Егић.

Свечаном дефилеу браниоцима придружио се велики број грађана. За борце, који су тада учествовали у одбрани, ово је један од најсвјетлијих дана у новијој историји Приједора, а за грађане овог града дан слободе и опстанка.