latinica  ћирилица
30/05/2023 |  13:08 ⇒ 13:10 | Аутор: sputniknews.com

Москва о ситуацији на КиМ: Кфор постао извор непотребног насиља

Русија позива Запад да престане да пребацује одговорност за ескалацију на КиМ на Србе, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Позивамо Запад да коначно пригуши своју лажљиву пропаганду, да престане да пребацује одговорност за инциденте на Косову на Србе који су доведени до очајања, који мирно, без оружја у рукама покушавају да одбране своја законита права и слободе. Ово је случај када је, у потрази за кривцима, посредницима из САД и ЕУ боље да смогну снаге и да се погледају у огледало - саопштила је Захарова.

Како је додала, Кфор је постао извор насиља.

- Испоставило се да НАТО 'мировњаци' Кфора нису дорасли за кризну ситуација у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, која је у потпуности могла да се ријеши мирно компромисом. Не само да су показали свој непрофесионализам, него су постали извор непотребног насиља и фактор ескалације - поручила је Захарова.

Русија позива Запад да не провоцира Београд, него да утиче на Аљбина Куртија, додала је она.

- Није тешко утицати на 'премијера' Куртија и његово окружење – довољно је употребити полугу 'санкција' коју толико воле САД и ЕУ, али овај пут – оправдано. И не провоцирати Београд који је био приморан да подигне борбену готовост војске на највиши ниво и да је повуче на административну линију са Косовом, ризикујући да поново буде оптужен за 'ескалацију' - наводи Захарова.

Како је додала, у актуелној ситуацији потребни су одлучни кораци усмјерени на деескалацију, а не полумјере попут идеје Американаца да новопечене 'градоначелнике' на неко вријеме 'преселе' из општинских зграда у друге објекте.

- Задатак број један и даље је формирање у покрајини заједнице српских општина у њеном изворном облику, утврђеном прије десет година у писаним споразумима Београда и Приштине под гаранцијама Брисела. То је кључни услов за дијалог који је једина шанса да се у региону обезбиједи стабилност и безбједност - нагласила је Захарова.