latinica  ћирилица
30/05/2023 |  13:42 | Аутор: СРНА

Тегелтија: БиХ нема проблем са јавним дугом

Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија данас је у обраћању на Самиту министара финансија и гувернера банака региона у Бечићима рекао да БиХ нема проблем са јавним дугом.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је у обраћању о спречавању утицаја глобалне кризе на економију БиХ истакао специфичности БиХ када је ријеч о фискалној политици и надлежностима Републике Српске, Федерације и заједничких институција.

- Када је у питању јавни дуг онда треба знати да се углавном задужују ентитети. БиХ нема проблем са јавним дугом, који је испод 35 одсто БДП-а. Највећи проблем је приступ међународним тржиштима, јер је већина земаља региона први пут изашла на тржиште уз гаранцију Свјетске банке, док на нивоу БиХ није било сагласности око овог пројекта - истакао је Тегелтија.

Он је напоменуо да је, за разлику од других земаља, БиХ одржала исти ниво акциза и јединствену стопу ПДВ-а у вријеме енергетске кризе, саопштено је из ресорног министарства.

- Струка је првенствено била против тога и показало се с правом јер имамо најјефтиније нафтне деривате у регији - нагласио је министар финансија.

Према оцјени Тегелтије, економски раст у БиХ највише генерише раст инвестиција у областима инфраструктуре и енергетике.

Током дискусије истакнуто је да ће високе каматне стопе негативно утицати на јавни сектор, што је проблем цијеле регије.

Тема овогодишњег самита била је "Здраве јавне финансије - кључни предуслов за привредног раста и изградње модерне тржишне привреде у условима продужене геополитичке неизвјесности".

На Самиту министара финансија и гувернера банака региона учествовали су, између осталих, министар финансија Црне Горе Александар Дамјановић, те шеф Канцеларије ММФ-а за Балкан Стефани Верена Ебл.