latinica  ћирилица
30/05/2023 |  13:47 ⇒ 13:54 | Аутор: sputniknews.com

У Украјини покрећу кривични поступак због могуће велеиздаје Зеленског

Суд у Украјини наложио је украјинском Државном истражном бироу да покрене кривични поступак због могуће велеиздаје украјинског предсједника Владимира Зеленског, јер је наводно запошљавао службенике ФСБ Русије у Службу безбједности Украјине (СБУ), саопштио је посланик украјинског парламента Гео Лерос.
Володимир Зеленски (Фото: EPA-EFE/LOUISE DELMOTTE / POOL/илустрација) -
Володимир Зеленски (Фото: EPA-EFE/LOUISE DELMOTTE / POOL/илустрација)

- Наложили су покретање кривичног поступка по члану 'Велеиздаја' против Зеленског и компаније. Подсјећам, Државни истражни биро одбио је да истражи велеиздају Зеленског када је агенте ФСБ именовао на кључне дужности у Службу безбједности Украјине (СБУ), али смо ми преко суда наложили да се подаци унесу у Јединствени регистар и да се покрене преткривична истрага - написао је он.

Како је додао, као главни оптужени за именовање агената ФСБ-а на дужности у обавјештајној служби требало би да буду испитани Зеленски, шеф кабинета Андреј Јермак, његов замјеник Роман Машовец, бивши предсједник СБУ Иван Баканов и бивши замјеник секретара Савета за националну безбједност и одбрану Руслан Демченко.

- Нећу дозволити овим издајницима да избјегну одговорност за тешке злочине над украјинским народом - додао је Лерос.

Лерос је изабран за посланика украјинског парламента испред странке "Слуга народа", али је 2020. године искључен из фракције. Крајем 2021. Лерос је током обраћања у парламенту показао непристојан гест према Зеленском и шефу његовог кабинета Јермаку који су били присутни у сали. Против њега је покренут кривични поступак по члану "хулиганизам". Крајем фебруара ове године суспендован је са сједница парламента због увредљивих изјава на рачун СБУ и Јермака.