latinica  ћирилица
30/05/2023 |  14:26 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Српска дијаспора - заједнички национални и државни интерес (ВИДЕО)

Српска дијаспора је заједнички национални и државни интерес Републике Српске и Србије, због чега је веома важан заједнички институционални наступ према сународницима у иностранству, истакли су данас министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић и министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у области односа Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић.
Клокић и Миличевић - Фото: РТРС
Клокић и МиличевићФото: РТРС

Клокић је навео да је немогуће раздвајати дијаспору Српске и Србије, јер је ријеч о истој дијаспори.

- Оно што реализује Србија, а у чему учествује и Српска, јесте учење српског језика у дијаспори. На тај начин његујемо и културу, традицију и учимо о историји - изјавио је Клокић у Бањалуци прије састанка са Милићевићем.

Он је подсјетио да у Српској већ двије године функционише Регистар дијаспоре, да се физичка и правна лица свакодневно пријављују, а циљ је да буду окупљени на једном мјесту и повезани са институцијама Српске.

Милићевић је нагласио да је веза матице и дијаспоре веома важна, посебно у изазовним временима, као што су важни јединство и стабилност Србије и Српске.

- Важно је да умрежавамо удружења која окупљају Србе у иностранству и да говоримо о важности дијаспоре, не само са аспекта прошлости, садашњости, већ и будућности јер дијаспора располаже великим људским и финансијским капиталом и сви смо равномерно патриоте и свако од нас је спреман да заједнички сагледамо шта је то што можемо да урадимо за наш народ и државу - нагласио је Милићевић и додао да је српска дијаспора најбројнија у Аустрији, Њемачкој и Швајцарској.