latinica  ћирилица
30/05/2023 |  14:52 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Амерички бомбардери извршили ниски прелет изнад градова у БиХ (ВИДЕО)

Два лансер бомбардера Ваздушних снага САД "Б-1Б" извршили су данас ниски прелет изнад градова у БиХ.
Амерички лансер бомбардер "Б-1Б" (Фото: Министарство одбране БиХ) -
Амерички лансер бомбардер "Б-1Б" (Фото: Министарство одбране БиХ)

Два лансер бомбардера Ваздушних снага САД "Б-1Б" извршили су ниски прелет изнад Сарајева, те продужили до Тузле, гдје су успоставили контакт са специјалистима за навођење и контролу блиске ваздушне подршке Оружаних снага БиХ, саопштено је из Министарства одбране БиХ.

Амерички бомбардери над Сарајевом су долетјели из подручја Требиња, а ваздушни простор БиХ напустили су на подручју Бихаћа, како је било најављено.

Прелет су у сарајевском насељу Грдоњ пратили су министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенад Машовић са замјеником Ивицом Јеркићем. Прелет су са Грдоња пратили и члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи и амбасадор Норвешке у БиХ Олав Рајнертсен.

Како је раније речено из Амбасаде САД, прелет авиона је знак трајне посвећености САД-а суверенитету, територијаном интегритету и мултиетничком карактеру БиХ.

- Обиљежавамо трајну везу између САД-а и БиХ. Прелет показује нашу посвећеност изградњи снажних билатералних односа и доказ је наших заједничких вриједности и циљева. Сарадњом и разумијевањем градимо пут ка будућности мира, сигурности и просперитета у региону - саопштио је генерал Џејмс Хекер, припадник Ваздушних снага САД-а и командант америчких ваздушних база у Европи, ваздушних снага у Африци и Заједничке ваздушне команде НАТО савеза.

Авион Б-1Б је тешки бомбардер великог домета који од свих летјелица у авијацији може носити највећи конвенционални терет навођених и ненавођених пројектила.

Наведено је да су ове летјелице у стању брзо испустити огромне количине прецизног и непрецизног наоружања против било којег непријатеља, било гдје у свијету, у било које вријеме.