latinica  ћирилица
30/05/2023 |  16:27 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Вишковић: Италијанска компанија отвара погон у Лакташима - инвестиција од 40 милиона евра (ФОТО/ВИДЕО)

Делегација Републике Српске предвођена премијером Радованом Вишковићем окончала је посјету Трсту и Удинама у Италији. Привредници са којима су разговарали заинтересовани су за услове пословања које нуди Република Српска.
Вишковић и делегација Владе у Италији (Фото: Влада Српске) -
Вишковић и делегација Владе у Италији (Фото: Влада Српске)

Делегација Српске у Удинама састала се са представницима компаније ПМП Индустрис, која више од 20 година успјешно послује у Републици Српској.

Данас је потписан споразум којим ће ова компанија проширити и отворити производњу и у Лакташима.

Споразум су потписали градоначелник Лакташа Мирослав Бојић и власник компаније Луиђино Поцо, а производни погон биће изграђен у пословној зони Александровац. Вриједност ове инвестиције је 40 милиона евра, а у новом погону ће се производити компоненте за дробилице, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Премијер Српске истакао је ће ова вриједна инвестиција донијети већи број радних мјеста Лакташима и околним мјестима.

- Данашњим споразумом стављен печат на изузетну сарадњу - рекао је Вишковић.

Он је поручио да је Српска спремна да дочека све инвеститоре попут компаније ПМП Индустрис, да је отворена за обострано корисну сарадњу.

Градоначелник Лакташа рекао је да ће корист од отварања погона компаније у Лакташима имати грађани и околних заједница јер ће се запошљавати и људи из других мјеста, те да су плате у овој фирми изнад просјека.

Власник компаније ПМП Индустрис рекао је да је ријеч о инвестицији коју ће ова компанија реализовати у Александровцу, а која ће донијети корист за обје стране.

- Ово је изузетно важан догађај за нас. О томе смо данас причали. Пројекат који ће бити реализован биће изузетно технолошки напредан. На подручју Александровца биће основана технолошки напредна компанија која ће сигурно бити од користи за обје стране - истакао је Поцо.

Компанија ПМП Индустрис успјешно послује у Републици Српској још од 2006. године, када је у Градишци основан ПМП Јелшинград.

Како је речено током посјете, ова фабрике је од приватизације, 2006. године до данас, израсла у једног од европских лидера у производњи шасија за машине.

Истакнуто је да се највећи дио овогодишњих инвестиција ове компаније односи на улагање у Републику Српску (40 милиона евра), док ће 30 милиона евра бити уложено у њихове погоне у Италији, а 10 милиона евра у погон у Кини. 

ПМП Индустрис, која у матичној фирми у Козеану запошљава око 800 радника, има производне погоне и у Индији и Малезији, док су у Бразилу и САД-у смјештени њихови центри за подршку.

Компанија је, као друштвено одговорна, развила програм за запошљавање особа са инвалидитетом и на тај начин подстиче инклузију у друштву.

Делегација Владе Републике Српске, у којој су били представници машинских факултета из Бањалуке и Источног Сарајева, посјетили су данас техничку школу "Артуро Малињано" и Машински факултет у Удинама.