latinica  ћирилица
30/05/2023 |  16:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Боцан-Харченко: Вучић има захтјев за Запад

Предсједник Србије Александар Вучић спреман је да дипломатским путем ријеши проблем на Косову и Метохији, спреман је за преговоре, али захтијева неутралност Запада, изјавио је данас послије састанка с Вучићем руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко.
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

- Рјешавање косовског проблема Вучић у цјелини види искључиво уз помоћ дипломатије, и спреман је за преговоре. Истовремено захтијева да се постигне заиста већа неутралност Запада, и што је најважније, поштење Запада - рекао је Боцан-Харченко за руску телевизију Русија24.

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком о најновијој ескалацији насиља над српском заједницом на Косову и Метохији, обавијестио га о јучерашњим дешавањима и изразио забринутост због екстремног насиља и подмукле дискриминације Срба, са зебњом да се ситуација развија у веома лошем смјеру, саопштила је прес служба предсједника Србије.

Боцан-Харченко је том приликом, како се наводи у саопштењу, истакао да званична Москва прати сва догађања и да ће пренијети све информације које су му данас предочене. Он је истакао да Русија разумије сву деликатност ситуације и да примјећује пораст агресивности Приштине, која може да има озбиљне посљедице.

- Москва има најозбиљнији приступ у праћењу развоја ситуације и схватамо да овакав развој догађаја може да изазове озбиљну кризу, чак експлозију у цијелом региону - рекао је Боцан-Харченко, пренио је Танјуг.