latinica  ћирилица
30/05/2023 |  17:05 ⇒ 17:06 | Аутор: СРНА

Гујон позвао српске новинаре у свијету да пренесу истину о Косову и Метохији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон указао је данас да се у свијету пласира лажна слика о стању на Косову и Метохији јер медији на страним језицима извјештавају пристрасно и антисрпски због чега је потребно пружити истину о бруталном терору и огољеном насиљу администрације тзв. државе Косово према српском живљу у Звечану.
Арно Гујон - Фото: СРНА
Арно ГујонФото: СРНА

Гујон је истакао да медији на енглеском и француском језику нису споменули нигдје да су јуче на Косову и Метохији повријеђени и српски цивили, да је рањен човјек у леђа са два хица, него само да су повријеђени припадници Кфора.

- Српски народ на Косову и Метохији налази се у веома тешкој ситуацији и од велике је важности да им пружимо подршку и покажемо да нису сами - изјавио је Гујон медијима из српске дијаспоре у цијелом свијету на хитном онлајн састанку поводом најновијих дешавања на Космету, као и хибридног медијског рата и ширења лажних вијести на страним језицима на друштвеним мрежама и интернет порталима.

Он је истакао да ће ово бити први пут да је српска дијаспора на овај начин пружила отпор лажима у свијету.

Гујон је рекао да се путем медија и друштвених мрежа шири лажна слика о догађањима на сјеверу Косова и Метохије са циљем да се Срби са Космета означе као агресори и кривци за новонасталу ситуацију.

- Само заједничким снагама и јединственим дјеловањем можемо да станемо на крај стварању погрешне слике стварности о дешавањима на Косову и Метохији - навео је Гујон.

Он је предочио званичне факте о ситуацији на Косову и Метохији, истичући да су јуче снаге КФОР-а у послијеподневним часовима разбиле ненасилан скуп грађана који су били окупљени испред општине Звечан, те да су коришћени сузавац и шок-бомбе, а тзв. косовска полиција користила је бојеву муницију.

- Епилог су да је повријеђено 52 грађана српске националности, троје грађана теже је рањено, један грађанин је био животно угрожен /рањен у леђа из калашњикова од косовске полиције, те је повријеђен 41 припадник КФОР-а - навео је Гујон.

Гујон је објаснио да је посљедња криза на Косову и Метохији почела одржавањем нелегитимних избора 23. априла у четири општине гдје живи већински српски народ, а ситуација је ескалирала након што су на изборима у наведеним општинама изабрани градоначелници из редова албанских политичких партија, без икаквог учешћа српских партија, са свега три одсто излазности и уз константан притисак премијера тзв. самопроглашених институција у Приштини Аљбина Куртија.

- Курти је дао налог новоизабраним предсједницима општина да заузму своја нова радна мјеста, упркос изјавама западних земаља да то не чине. Ситуација се погоршала након што су специјалне јединице тзв. Косова дошле на сјевер Косова и Метохије, што је у супротоности са свим досадашњим споразумима и заједно са КФОР-ом стали испред зграда општина гдје је мирно демонстрирао српски народ - нагласио је Гујон.

Он је истакао да је веома важно указати на контекст дешавања на Косову и Метохији, одакле је 260.000 људи прогнано у друге дијелове Србије, а од 1999. године потпуно уништено или оштећено укупно 135 српских цркава и манастира од којих половину чине заштићени споменици културе.

Према његовим ријечима, од 2006. године, због нестабилне безбједносне ситуације и сталног угрожавања манастири Грачаница, Високи Дечани, Пећка патријаршија и црква Богородице Љевишке уписани су на Листу свјетске баштине у опасности, на којој се налазе до данашњих дана.

Он је истакао да је Међународна организација "Европа ностра" сврстала манастир Високи Дечани на прво мјесто на листи од седам најугроженијих споменика културе у Европи за 2021. годину.

- Од формирања тзв. владе Куртија од 2021. године забиљежено је више од 300 етнички мотивисаних напада против Срба на сјеверу Косова и Метохије - навео је Гујон.

Према његовим ријечима, од 2013. године, када је потписан Бриселски споразум тзв. косовска администрација одбија да имплементира Заједницу српских општина која представља минимални тражени институционални оквир за заштиту права Срба на Косову и Метохији.

Гујон је указао да су косовски Албанци веома активни и на мрежама и на страним језицима, те да често пласирају лажне вијести, попут оне да је из Београда послат Србин који је држао палицу на овим демонстрацијама.

- Ми на њихове лажне вијести идемо са чињеницама. Зато је наша дијаспора битна - закључио је Гујон.