latinica  ћирилица
30/05/2023 |  17:21 | Аутор: sputniknews.com

Стигла прва америчка казна за Приштину, САД имају и два захтјева за Куртија

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да је отказивање учешћа тзв. Косова у вјежби "Дефендер Европа 2023", прва посљедица за владу привремених приштинских институција, која је одбацила позиве Вашингтона да деескалира ситуацију на сјеверу КиМ.
Аљбин Курти (Фото:  EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Аљбин Курти (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Ховенијер је додао да САД имају два захтјева за Приштину - да не инсистира да албански градоначелници раде из општинских зграда и да се полицајци повуку из три зграде општине на сјеверу.

- Не разумемо зашто се алтернативне локације, или друге јавне зграде, не могу користити за обављање својих функција - рекао је Ховенијер и додао: "Сматрамо да је присуство косовске полиције у зградама, која је насилно ушла, веома изазовно, па смо затражили од Владе да повуче полицију из ове три општинске зграде - рекао је амерички дипломата.

Према мишљењу Ховенијеру, предузимање ове двије акције ће помоћи у смањењу тензија.

Прва санкција за Приштину отказивање заједничких војних вежби

Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је 26. маја да ће акције Приштине у сјеверним општинама имати посљедице по билатералне односе, подсјетио је амерички дипломата.

- Први показатељ тога била је одлука коју је синоћ донио амерички командант за Европу да откаже учешће Косова у Дефендер Еуропе 2023, што се догодило преко ноћи - рекао је Ховенијер на састанку са неколико новинара у Приштини.

За Косово су ове вјежбе завршене, додао је Ховенијер.

- Морам да кажем да у овом тренутку САД немају много ентузијазма да реагују на неке интересе Косова, попут ангажовања са земљама које га нису признале, или активног рада на унапређењу Косова на евроатлантском путу. Веома нам је жао што је ситуација дошла до овога, али морам да будем искрен, таква је ситуација. Надамо се да ће премијер Курти послушати наш савјет и одмах предузети кораке за смањење тензија на сјеверу - навео је амерички амбасадор, преноси портал Косово онлајн.

САД су критиковале владу привремених приштинских институција, рекавши да су 26. маја нови албански градоначелници у сјеверним општинама насилно ушли у зграде општина на сјеверу.

Ховенијер је рекао да САД размишљају и о другим одлукама које ће донијети у том правцу.

- Затражили смо од косовског премијера Аљбина Куртија да одмах предузме кораке за смиривање ситуације на сјеверу. Он није одговорио на ове захтјеве. Зато разматрамо шта ће бити наше сљедеће акције - рекао је амерички амбасадор.

Амерички амбасадор у Приштини рекао је да влада привремених приштинских институција није координисала са Вашингтоном акције предузете у петак. Тог дана нови албански градоначелници општина на сјеверу Косова ушли су, уз помоћ тзв. косовске полиције, у зграде општина.

- Када смо сазнали, оштро смо реаговали против тога. Одлука је негативно утицала на репутацију Косова и преокренула напоре ка нормализацији односа између Косова и Србије - нагласио је амерички амбасадор.

Ховенијер је цитирао америчког државног секретара Блинкена када је рекао да недавне одлуке приштинске владе утичу на односе двије земље.