latinica  ћирилица
30/05/2023 |  18:29 ⇒ 18:35 | Аутор: sputniknews.com

НАТО шаље додатних 700 војника на Космет

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да ће Алијанса упутити додатних 700 војника на Косово. Поред тога још један батаљон биће спреман за слање ако за то буде потребе, додао је он.
Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS ) -
Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS )

- Снаге НАТО на Косову ће предузети све неопходне кораке како бисмо осигурали безбједност читавог становништва покрајине. Алијанса ће послати додатних 700 војника на Косово и подићи ниво готовости још једног батаљона да би он могао да буде упућен ако за то буде потребе - рекао је шеф НАТО на прес конференцији у Ослу.

Команда здружених снага НАТО у Напуљу саопштила је претходно да је почело распоређивање додатних снага на Косову као подршка снагама КФОР-а.

- НАТО распоређује додатне снаге на Косову као одговор на недавне немире и рањавање 30 припадника снага НАТО-а за Косово. НАТО је наредио распоређивање Оперативне резерве својих снага за западни Балкан, које су биле у седмодневној приправности - наводи се у објави Команде здружених снага на Твитеру.

Додатном мултинационалном батаљону резервних снага наређено је да смањи статус приправности за распоређивање са 14 на седам дана, како би били спремни да појачају Кфор ако буде потребно, пише у објави.

У објави се додаје да је "распоређивање додатних снага НАТО-а на Косову разборита мјера да се обезбиједи да Кфор има способности које су му потребне да одржи безбједност у складу са мандатом добијеним од Савјета безбједности УН".

- Насиље мора да престане и све стране морају престати да предузимају радње које подривају мир у свим заједницама на Косову - саопштио је командант Команде здружених снага у Напуљу адмирал Стјуарт Манч.

Из Команде НАТО-а у Напуљу навели су да пажљиво прате ситуацију на Косову и Метохији и поручили да ће наставити координацију са Кфором како би осигурали да Кфор располаже свим потребним снагама и могућностима да непристрасно осигура безбједно окружење и слободу кретања за све заједнице, у складу са мандатом на основу Резолуције 1244 Савјета безбједности УН из 1999. године.

Припадници Кфора су данас поподне почели развлачење бодљикаве жице око општинских зграда у којима су, упркос захтјеву тамошњих Срба, и даље стационирани припадници РОСУ јединице.