latinica  ћирилица
30/05/2023 |  20:10 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Кина подржава напоре Србије да заштити суверенитет и територијални интегритет

Кина подржава напоре Србије у очувању суверенитета и територијалног интегритета, изјавила је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг.
Застава Кина (Фото: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO, илустрација) -
Застава Кина (Фото: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO, илустрација)

Мао је то изјавила на редовној конференцији за новинаре у Пекингу послије медијских извјештаја да су тензије на Косову и Метохији ескалирале, као и да су снаге предвођене НАТО-ом и тзв. косовска полиција у понедјељак примијениле насиље како би растјерале српске демонстранте, када је на десетине повријеђено.

- Кина помно прати развој догађаја. Подржавамо напоре Србије да очува суверенитет и територијални интегритет, противимо се једностраним акцијама привремених институција у Приштини и позивамо је да изврши своју дужност успостављања асоцијације/заједнице општина са српском већином. Позивамо НАТО да поштујемо суверенитет и територијални интегритет релевантне земље и истински допринесемо миру у региону - изјавила је Нинг.

Да се Балкан традиционално сматра "буретом барута Европе", док је Косово темпирана бомба коју је подметнуо Запад предвођен Сједињеним Америчким Државама како би распиривао ватру када је то потребно да би им служило при сопственим геополитичким циљевима, кажу и кинески стручњаци, а преноси кинески Глобал тајмс.

- НАТО је себи додијелио улогу чувара мира и градитеља мира у тој области, показујући да као трећа страна мора да спријечи релевантне стране да силом ријешавају сукобе, али сада је директно укључен у сукобе - изјавио је директор Одијељења за европске студије на Кинеском институту за међународне студије, Цуи Хонгјиан.

Кинески медији данас преносе и да је предсједник Србије Александар Вучић о питању Косова разговарао са Чен Бо, амбасадорком Кине у Србији.