latinica  ћирилица
31/05/2023 |  08:30 ⇒ 08:35 | Аутор: sputniknews.com

Сјеверна Кореја лансирала ракету са сателитом: Огласиле се сирене у Јапану и Јужној Кореји

Сјеверна Кореја је саопштила да је прво лансирање њеног војног извиђачког сателита било неуспјешно и да се он срушио у море.
Сјеверна Кореја (Фото: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN) -
Сјеверна Кореја (Фото: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN)

Због лансирања ракете, огласиле су се сирене за ваздушну опасност у главном граду Јужне Кореје Сеулу, као и на јапанском острву Окинави.

Војни извиђачки сателит "Малигјонг-1" лансиран је на ракети-носачу "Чолима-1" са лансирне рампе у округу Чолсан у 6.27 сати по локалном времену.

Ракета се срушила у Жуто море, пошто је изгубила погон после ненормалног старта мотора друге етапе, док је током прве фазе лета све протекло у реду, пренијела је севернокорејска агенција КЦНА.

Истрага о неуспјеху лансирања је у току, а претпоставља се да је узрок у непоузданом раду и нестабилност новог типа мотора који користи ракета-носач, као и због нестабилности ракетног горива, наводи сјевернокорејска агенција.

Када буде завршена истрага и утврђен разлог пада, те отклоњени узроци, биће обављено друго лансирање.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш оштро је осудио лансирање војног сателита Сјеверне Кореје, изјавио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.

Он је саопштио да је свако лансирање Пјонгјанга коришћењем технологије балистичких пројектила у супротности са релевантним резолуцијама Савјета безбједности, преноси Ројтерс.

Бијела кућа је саопштила да осуђује лансирање у свемир коришћењем технологије балистичких ракета које врши Пјонгјанг и да процјењује ситуацију у координацији са савезницима, саопштио је портпарол Савјета за националну безбједност Адам Хоџ.

Лансирање севернокорејског сателита изазвало је лажну узбуну у Сеулу, главном граду Јужне Кореје, док је у Јапану издато упозорење становницима на југу земље у подручју Окинаве.

У Сеулу је настао хаос и пометња када су се људи пробудили уз звук сирене за ваздушни напад и хитну поруку да се припреме за евакуацију, да би им 20 минута касније било саопштено да је упозорење послато грешком, наводе медији.

Војска Јужне Кореје саопштила је да се ракета можда распала у ваздуху или се срушила, након што је нестала са радара, и објавила је фотографије олупине пронађене у мору.

Јапански премијер Фумио Кишида изјавио је да је Сјеверна Кореја највероватније испалила балистичку ракету и да влада анализира детаље, а да у овом тренутку нема извјештаја о штети.

У уторак је Ри Пјонг Чол, потпредседник Централне војне комисије сјевернокорејске владајуће партије, најавио план лансирања, рекавши да је то одговор на "непромишљене војне акције" САД и Јужне Кореје.