latinica  ћирилица
31/05/2023 |  08:46 ⇒ 09:40 | Аутор: СРНА

Реализоване активности промоције српског језика и ћирилице

Министарство просвјете и културе Републике Српске реализовало је низ активности с циљем промоције и афирмације књижевности и издаваштва, али и његовања српског језика и ћириличког писма као кључних елемената културног идентитета, речено је у овом министарству.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

У сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево 2018. године покренута је кампања "Читајмо заједно", осмишљена како би се пружила подршка издаваштву, подстицала култура читања, те дао допринос његовању културног идентитета кроз културу читања.

- У оквиру пројекта, чији је циљ био истраживање и анализа културних навика грађана, добијени су поражавајући подаци да више од 42 одсто грађана никада не купује књиге, да скоро 70 одсто никада или ријетко чита књиге у електронском формату, те да 8,3 одсто грађана не посједује ниједну књигу - нагласили су у Министарству.

Подсјећају да кампања сваке године има другачији концепт како би се грађани више посветили читању књига, као и да би се указало на важност афирмације домаћих аутора и издавачке дјелатности.

Из Министарства су за Срну нагласили да је прошле године концепт кампање био заснован на заштити ћириличког писма и промоцији домаћих младих умјетника и дизајнера.

У сарадњи са Центром за визуелну умјетност одабрани радови студената графичког дизајна универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву који промовишу ћирилицу, приказани су у јавном простору Републике Српске, на билбордима, док су широм Српске организоване и изложбе.

Намјера Министарства просвјете и културе Српске је и да се у наредном периоду као заједничко дјеловање два надлежна министарства у Српској и Србији, уради пројекат израде ћириличких фонтова и обезбиједе средства за реализацију.

Министарство просвјете и културе у буџету издваја средства и за представљање издавачке продукције на међународним сајмовима књига и подршку књижевним манифестацијама.

- Темељ нашег културног и националног идентитета чини српски језик и ћирилица, књижевна баштина, историја и култура -  навели су у Министарству просвјете и културе.

Министарство сваке године издваја средства и за подршку традиционалним књижевним манифестацијама и осталим пројектима који афирмишу и промовишу књижевност, језик, традицију и писмо.

Једна манифестација посвећена је и Бранку Ћопићу, најзначајнијем и најчитанијем писцу, те је за пројекат ревитализације његовог родног мјеста издвојено 300.000 КМ.

Из ресорног министарства су напоменули да је презентација и промоција културног насљеђа изузетно значајна за препознавање и афирмацију културног идентитета Републике Српске.

Законом о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, који је Народна скупштина Републике Српске усвојила 2022. године, уређује се систем заштите, очувања и начин коришћења језика и писма српског народа у Српској, као нематеријалног културног насљеђа.