latinica  ћирилица
31/05/2023 |  08:48 ⇒ 08:50 | Аутор: sputniknews.com

Руски амбасадор: Америка игнорише нападе на Москву и подстиче украјинске терористе

Изјаве Вашингтона о терористичком нападу у Москви помоћу дронова у суштини су охрабрење за украјинске терористе да наставе са таквим акцијама, саопштио је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов.
Москва (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/илустрација) -
Москва (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/илустрација)

- Довољни су покушаји да се сакрију иза фразе да 'прикупљају информације'. И одмах званична лица прелазе на информациони напад против наше земље. Зар у администрацији не схватају да нико не вјерује америчким паролама о томе да не подржавају ударе Оружаних снага Украјине на руску територију? Поготово што те ријечи изговарају некако стидљиво и несигурно - казао је Антонов.

Како је додао, терористички напад кијевског режима "није имао никаквог војног смисла".

- Напад је изведен на стамбене зграде Руса. Овај напад се мора недвосмислено и без претјеривања мора сматрати терористичким нападом -  поручио је руски амбасадор.

Он је оцијенио да кијевски режим покушава да застраши Русе, да унесе забуну у друштво и поткопа повјерење у предсједника.

- Истовремено, злочиначки режим покушава да надокнади неуспјехе на контакт линији и немогућност вођења контраофанзиве. О чему се ту ради? Одговор је очигледан: о војној немоћи нацистичких слуга у Кијеву. Једино шта узимају у обзир псеудополитичари у Украјини је став Запада на челу са САД. Ћутање и игнорисање злодјела убица са жуто-плавим обиљежјима су својеврсно одобрење нацистима да наставе са узалудном конфронтацијом против руских Оружаних снага - рекао је Антонов.

По његовом мишљењу, САД се свјесно увлаче у понор војних дејстава у Европи.

- Сукоб Русије и НАТО је стари, најдражи сан национал-радикала у Кијеву - закључио је Антонов.

Русија скренула пажњу УН

Стално представништво Русије при УН скренуло је пажњу портпаролу генералног секретара организације Стефану Дижарику на то да је напад украјинских дронова у Москви био усмјерен против цивила.

- За информацију канцеларије званичног представника генералног секретара УН – напад Кијева уз употребу дронова на руску престоницу представља терористички акт који треба да буде осуђен на одговарајући начин на свим нивоима. Ти напади украјинских снага, судећи по свему, били су усмјерени искључиво против цивила - наводи се у саопштењу руског представништва.

Раније је Дижарик изјавио да Уједињене нације осуђују све нападе на цивиле и инфраструктуру, ма гдје да се дешавају, али да су посљедњи напади у Москви "неупоредиви са интензивним нападима на украјинске градове".

Јуче су у раним јутарњим сатима украјинске беспилотне летјелице извеле нападе у Москви и оштетиле стамбене зграде дуж Лењинског проспекта и у Улици Профсојузна на југозападу Москве. Такође, један дрон је погодио зграду у Улици Атласова у Новој Москви.

Руски предсједник Владимир Путин оцијенио је да је напад украјинских дронова на Москву акт тероризма.