latinica  ћирилица
31/05/2023 |  09:36 ⇒ 10:29 | Аутор: СРНА

У Влајићима поплављено око 40 домаћинстава, једна породица измјештена

У теслићком насељу Влајићи поплављено је око 40 домаћинстава, гдје је ниво воде у објектима један метар, једно домаћинство је потпуно уништено, а породица са малом бебом привремено измјештена, констатовано је јутрос на сједници општинског Штаба за ванредне ситуације.
Поплаве-илустрација - Фото: РТРС
Поплаве-илустрацијаФото: РТРС

Начелник општинске Цивилне заштите Дуле Борић рекао је да су бујичне воде причиниле штету и у Јасеновој, Брезни, Гомјеници и Слатини, те да је на јутрошњој сједници Штаба за ванредне ситуације формирана комисија која ће извршити попис и процјену штете.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић рекао је послије сједнице Штаба за ванредне ситуације да је најкритичније било у Влајићима у којем је једно домаћинство потпуно уништено, а породица са малом бебом привремено измјештана у стан за такве ситуације.

Он је навео да су захваљујући дежурним службама све саобраћајнице проходне, али да је причињена огромна штета.

Миличевић је навео да је механизација синоћ била активна и да се и данас настављају радови, као да ће, након што буде утврђена штета, обавијестити надлежне институције.

Када су у питању узроци, Миличевић је рекао да је у питању вишедеценијски проблем усљед непоштовања законских одредби и шумског реда током експлатације шума, јер су у водотоцима балвани и грање, па када крене пљусак вода то све покрене и направи се чеп од свих тих дрвних сортимената и отпада.

- Онда у једном тренутку дође до експлозије када вода то пробије и онако бујично у року од десет минута поплави и пољопривредна домаћинства, мостове, куће - навео је Миличевић.

Он је најавио да ће поново одржати састанак са руководством теслићког Шумског газдинства које додјељује послове експлатације шуме извођачима, истакавши да се тачно зна ко су они и на којим локацијама су радили, како би се и санкционисали.

Предсједник Мјесне заједнице Слатина Игор Балукчић рекао је да је усљед планинских бујичних потока оштећен сеоски водовод који снадбјева стотињак мјештана, као и да је вода поткопала неколико мостова али да је све проходно.

Предсједник Мјесне заједнице Влајићи Срђан Долић рекао је да се рјечица Гомјеница, која се улива у Велику Усору, повукла у корито и да више нема угроженог становништва.

- Ватрогасци су синоћ интервенисали и испумпавали воду - истакао је Долић и додао да су путеви поново проходни.

Комисије за процјену штете су на терену да би утврдиле стање на објектима и путној комуникацији усљед јучерашњег невремена изазвани бујичним водотоцима у овим теслићким насељима.