latinica  ћирилица
31/05/2023 |  09:48 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Фестивал науке у Бањалуци 8. и 9. јуна

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске 11. годину за редом организује Фестивал науке 8. и 9. јуна 2023. године, који привлачи пажњу малишана из вртића, ученика основних и средњих школа, али и студената из цијеле Српске.
Фестивал науке - Фото: Уступљена фотографија
Фестивал наукеФото: Уступљена фотографија

Посјетиоце током два дана фестивала очекује више од 100 различитих експоната, експеримената, пројекције у планетаријуму и научно-популарне представе за дјецу, научни квизови, посјете акваријуму и тераријуму итд.

Једанаести по реду Фестивал науке одржава се на двије локације: у Музеју савремене умјетности Републике Српске (експерименти и презентације) и на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањој Луци, гдје ће бити смјештен планетаријум и акваријум/тераријум и приказане пројекције представе „Сунчев систем на великом одмору" коју су припремили УГ "Бозон", Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци и Католички школски центар.

Живот у капи воде, молекуле живота, апотека из природе, имa ли хрaнa свoj ДНК, како видјети звук, како чути слику, како настаје дуга, чудовиште у чаши, моделирање и штампање помоћу 3Д штампача, с технологијом на ти, могућности снимањa беспилотном летјелицом, биљка у епрувети, израда фото-робота осумњиченог лица, паметни аутић, макета тзв. пасивне куће која је на Иносту младих ове године освојила златну плакету.... само је дио садржаја који очекује посјетиоце овогодишњег Фестивала науке.
Током дводневе смотре научно-популарних садржаја врата Музеја савремене умјетности биће отворена од 9:00 до 17:00, а Природно-математичког факултета од 9:00 до 16.30 часова.

Представљање науке на што занимљивији начин и њена популаризација посебно међу предшколарцима, основцима и средњошколцима, али и осталим посјетиоцима, циљ је и овог фестивала науке.

Улазак на Фестивал је бесплатан.