latinica  ћирилица
31/05/2023 |  09:48 | Аутор: СРНА

Више од 11.000 привредних субјеката предало финансијске извјештаје

Агенцији за посредничке, информатичке и финанијске услуге Републике Српске до сада је финансијске извјештаје за прошлу годину предало 11.212 привредних друштава или 700 више него 2021. годину, речено је у АПИФ-у.
АПИФ - Фото: РТРС
АПИФФото: РТРС

У овом моменту тешко је прецизирати колико је то у односу на укупан број регистрованих субјеката, којих сигурно има неколико хиљада више у односу на број оних који су предали завршне рачуне - навели су у АПИФ-у за Срну.

АПИФ ће детаљније информације имати ускоро, када заврши анализу за Пореску управу која би требало да буде основа наредних активности у којима се жели, заједно са Министарством финансија Републике Српске и Пореском управом, наставити раније започета контрола активних привредних друштава која избјегавају предају финансијских извјештаја.

Да би се имала комплетна слика стања привреде Српске и имао јасан и тачан преглед пословања домаћих привредних друштава, потребно је извршити додатне контроле оних који не предају завршни рачун, увести потпуну дисциплину у домаћу пословну заједницу, јер без тих података ни анализа пословања привреде није комплетна и не представља одговарајући основ за израду других планских и стратешких докумената.

Према подацима АПИФ-а у Српској је за првих пет мјесеци новосновано 570 привредних друштава.