latinica  ћирилица
31/05/2023 |  10:37 | Аутор: СРНА

Лајчак: НАТО не може ријешити питање Космета

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је да су догађаји на сјеверу Косова и Метохије "апсолутно непотребна и нелогична ескалација" и да је могуће "само политичко рјешење кроз постојећи дијалог" и да је очигледно да НАТО не може да ријеши ово питање нити је на НАТО-у да рјешава.
Мирослав Лајчак  (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Лајчак је нагласио да је разлог за ескалацију сукоба дубоко неповјерење између двије заједнице и чињеница да су у четири општине на сјеверу Косова и Метохије одржани избори и изабрани гдрадоначелници који су "испунили законске критеријуме, али да, када је ријеч о легитимности или репрезентативности, ту, наравно постоји велики знак питања".

- Морам да кажем да је ово апсолутно непотребна и нелогична ескалација, јер смо после много, много мјесеци преговора постигли два важна споразума. То значи да имамо пут ка нормализацији, имамо програм који се јасно бави свим отвореним питањима, почели смо да имплементирамо тај документ и онда је дошло ово, што је сасвим непотребно, али нажалост прави веома озбиљне сметње - рекао је Лајчак.

Према његовим ријечима, "потребно је деескалирати".

На питање да ли ће распоређивање додатних снага НАТО-а на терену допринијети деекалацији сукоба, Лајчак је поновио да је очито да се овај проблем може ријешити само политички, а то значи кроз постојећи дијалог.

- НАТО је одиграо веома важну улогу, прије свега, у одржавању мира на терену. Па и у овој тренутној узаврелој ситуацији, јединице Кфора раздвајале су косовску полицију од косовских Срба. Нажалост, многи од њих су и рањени у том сукобу. Јачањем НАТО-а јачају и гаранције да ће бити спријечена даља ескалација, али очигледно је да НАТО ово не може да ријеши - уз сво моје поштовање према НАТО-у - рекао је Лајчак за "Дојче веле".

Ситуација на сјеверу Косова и Метохије ескалирала је у петак, 26. маја, након што је косовска полиција заузела општинске просторије у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

Полиција је имала намјеру да омогући нелегалним градоначелницима да преузму дужност, након избора које су Срби бојкотовали и на којима је излазност била мања од 3,5 одсто.