latinica  ћирилица
31/05/2023 |  10:59 | Аутор: РТРС

Шта је Лазански својевремено говорио о разлозима отимања КиМ? (ВИДЕО)

Мирослав Лазански, српски новинар и амбасадор Републике Србије у Русији, преминуо је 4. августа 2021. године, али многи и даље памте његове анализе из сфере одбране и геополитике.
Мирослав Лазански (фото:moskva.mfa.gov.rs) -
Мирослав Лазански (фото:moskva.mfa.gov.rs)

Лазански је тако својевремено за ТВ Пинк говорио о разлозима за отимање Косова и Метохије од Србије.

- Медлин Олбрајт и Весли Кларк су се укључили у бизнис. Кларк је имао бизнис са аутомобилским таблицама на Косову и Метохии, а Медлин Олбрајт се укључила у телефонију. Сви су они нашли свој материјални интерес. Кад ви погледате отприлике зашто је дошло до агресије на Југославију 1999. године и отимања Косова и Метохије, управо је материјални разлог. То нису били, како они кажу, ни људска права, ни хуманитарна катастрофа, већ то што су Косово и Метохија најпогодније тло за бизнис - сматрао је Лазански.

Он је тврдио и да се радило о показивању снаге Русији.

- НАТО-у је требало на 50 година постојања да нас 'изрокају', да покажу снагу и пошаљу поруку Русији. Агресија НАТО-а 1999. године на Југославију је била кључна по Русију, јер је показала војном и политичком руском естаблишменту шта је НАТО и послије тога креће њихово освјешћивање и долази Путин. 1999. година је отворила Пандорину кутију, ући ће у историју као огромна грешка Запада која ће им се вратити историјски. Ми смо поднијели жртву, али је Русија захваљући нашем отпору коначно схватила с ким има посла - говорио је некад Лазански.