latinica  ћирилица
31/05/2023 |  11:34 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

Нешић: Ратификовати споразум са Иницијативом за превенцију катастрофа

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је данас у Сарајеву да БиХ и Иницијатива за спремност и превенцију катастрофа Југоисточне Европе /ДППИ/ још немају ратификован споразум о сарадњи, али да ће настојати да отклони потешкоће које су биле у прошлости у вези са ратификацијом и ступањем на снагу овог документа.
Регионални састанак Иницијативе за спремност и превенцију катастрофа Југоисточне Европе - Фото: Уступљена фотографија
Регионални састанак Иницијативе за спремност и превенцију катастрофа Југоисточне ЕвропеФото: Уступљена фотографија

Нешић је током отварања Регионалног састанака Иницијативе за спремност и превенцију катастрофа Југоисточне Европе, истакао да је од момента преузимања Министарства безбједности отклонио доста закључаних ствари у прошлости, а једна од најбитнијих је успостављање контакт тачке за сарадњу са Европолом, саопштено је из ресорног министарства.

- Отворићемо и процес сарадње са ДППИ и са свима онима који доносе добро грађанима БиХ са ентитетима Републиком Српском, Федерацијом БиХ и Брчко дистриктом. Наш народ без обзира у ком дијелу БиХ живи није заслужио да живи у прошлости и блокадама, него загледан у будућност и пратећи најбоље свјетске праксе у свим областима, а посебно у области заштите и спасавања - поручио је Нешић.

БиХ је већ 22 године чланица Иницијативе за спремност и превенцију катастрофа Југоисточне Европе и током овог периода је значајно допринијела јачању регионалне сарадње у овој области.

Земље чланице ове организације путем регионалног приступа настоје спријечити, односно ублажити посљедице природних и других катастрофа, првенствено размјеном информација и обуке за планирање и спровођење мјера за заштиту од земљотреса, поплава, пожара, онечишћења, радиолошких опасности и индустријских катастрофа.