latinica  ћирилица
31/05/2023 |  12:34 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Увести Институт за нестала лица у легално стање

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић-Бурсаћ /СНСД/ указала је данас да нелегалан Управни одбор Института за нестала лица у овом тренутку доноси одлуке и троши новац.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: Уступљена фотографија
Сњежана Новаковић БурсаћФото: Уступљена фотографија

Коментаришући одговор добијен на делегатско питање у вези са именовањем Управног одбора Института за нестала лица са претходне сједнице, Бурсаћева је апеловала да се у што скоријем року обаве консултације са суоснивачем Института, односно Међународном комисијом за нестала лица /ИЦМП/.

- Уколико не буде позитивног одговора Савјет министара је обавезан да распише јавни позив и да ову институцију Управи и Надзорни одбор Института уведе у легално стање из више разлога. Ова институција у нелегалном стању и лошим кадровским рјешењима је потпуно умртвила и зауставила процес тражења несталих лица, што је био примарни задатак и због чега је и основана - рекла је Бурсаћева.

Она је напоменула да није задовољна дијелом одговора Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара на делегатско питање јер су Управни и Надзорни одбор Института за нестала лица од 2016. године у правном непостојећем статусу, односно привременом.