latinica  ћирилица
31/05/2023 |  12:35 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Кришто: Савјет министара разматрао материјале за Јужну и Источну интерконекцију

Савјет минiстара задужио је Министарство спољне трговине и економских односа да Предсједништву БиХ достави приједлог основе за вођење преговора и закључивања споразума између БиХ и Србије о изгради гасовода Нова источна интерконекција, изјавила је данас предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто.
Борјана Кришто - Фото: Уступљена фотографија
Борјана КриштоФото: Уступљена фотографија

Кришто је на сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, одговарајући на питање делегата Клуба Бошњачког народа Шефика Џаферовића /СДА/, подсјетила да је Савјет министара разматрао материјале који се односе на Источну и Јужну интерконекцију.

Када је ријеч о Новој источној интерконекцији уз приједлог, Савјет министара је одредио за потписника министра спољне трговине и економских односа Сташу Кошарца, као и делегацију за вођење преговора.

Говорећи о Јужној интерконекцији БиХ и Хрватске, Кришто је подсјетила да је Савјет министара разматрао и дао пуну подршку овом пројекту, те позвао Владу ФБиХ да хитно предложи Парламенту ФБиХ да донесе законско рјешење са циљем убрзања и реализације активности на пројекту Јужна интерконекција БиХ и Хрватске.

Када је ријеч о Источној интерконекцији, Џаферовић је рекао да се ушло у формално правну процедуру закључивања споразума са Србијом и да је задужено Министарство, док је за Јужну интерконекцију дата подршка пројекту што формално правно не значи ништа.

Кришто је, одговарајући на питање делегата Клуба бошњачког народа Џемала Смајића /СБиХ/ о изради и доношењу закона о државној имовини, оцијенила да је кључ дијалог и да то питање није тешко ријешити, како се у политици представља, јер треба утврдити критеријуме и донијети закон.

Она је подсјетила на одлуке која се односе на Комисију за државну имовину из 2004, 2018. и 2021. године, истичући да након тога "изузев наметнуте одлуке високог представника о забрани располагања државном имовином других активности Савјета министара није било када је ријеч о изради закона о државној имовини".

- Ово је крупно питање и постоји одлука Уставног суда која се треба спровести, као и све друге одлуке. Не смијемо имати селективан приступ - навела је Кришто.

 

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је данас да, што се тиче новог пописа становништва у БиХ, Савјет министара само може подстаћи министарства и друге надлежне институције да убрзају активности неопходне за доношење закона потребног за његово провођење.