latinica  ћирилица
31/05/2023 |  12:43 ⇒ 15:50 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Ниједном високом представнику нису дате могућности да намеће или мијења законе (ВИДЕО)

Ниједном високом представнику нису дате могућности да намеће било какве законе, нити да доноси било какве одлуке већ да помаже у аспекту цивилног спровођења Дејтонског споразума и у комуникацији између Републике Српске и Федерације БиХ, изјавио је делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Уколико неко из једног дијела међународне заједнице има жељу да имамо међународног тутора који намеће и поништава законе, можда да распустимо све парламенте БиХ, да срушимо зграду Парламентарне скупштине јер нам је то очигледно непотребно, да све ове људе пошаљемо кући и да онда тај међународни тутор преузме ту улогу - рекао је Ковачевић.

Он је указа да постоје Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум.

- Ми из Републике Српске смо спремни да то поштујемо. Све што је изван тога за нас је недопустиво и никада неће моћи да прође - изјавио је Ковачевић у Сарајеву.

Он је, коментаришући наводе да ОХР припрема измјене Кривичног закона којим је предвиђено кривично гоњење за непоштовање одлука високог представника, истакао да је Анекс десет Дејтонског мировног споразума јасно одредио надлежности високог представника, његову улогу и дефинисао начин на који се бира.

- Ми из Републике Српске желимо да поштујемо Дејтонски споразум. У БиХ не постоји високи представник, посљедњи је био /Валентин/ Инцко - навео је Ковачевић.