latinica  ћирилица
31/05/2023 |  12:44 ⇒ 14:00 | Аутор: Агенције

Макрон: Власти у Приштини одговорне за нереде

Власти самопроглашеног Косова сносе одговорност за нереде који су погоршани од када су албански градоначелници преузели дужност на сјеверу Косова и Метохије, у подручју гдје већински живе Срби, изјавио је предсједник Француске Емануел Макрон.
Емануел Макрон (Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT / POOL) -
Емануел Макрон (Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT / POOL)

Он је на конференцији за новинаре у Братислави рекао да се нада да ће се касније ове седмице састати са њемачким канцеларом Олафом Шолцом и лидерима Србије и власти у Приштини.

У међувремену, на сјеверу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно, инцидената није било, а за данас се очекује окупљање већег броја грађана испред општинских зграда у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, око којих припадници Кфора развлаче бодљикаву жицу, јавио је Ројтерс.

Ситуација у општинама на сјеверу Косова и Метохије, у којима су Срби већинско становништво, ескалирала је у петак, 26. маја, након што је косовска полиција заузела општинске просторије у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Полиција је имала намјеру да омогући "новим начелницима општина" да преузму дужност, након избора које су Срби бојкотовали и на којима је излазност била мања од 3,5 одсто.

КФОР је у понедјељак, 29. маја, блокирао општинске просторије испред којих су се окупили Срби који су мирно протестовали. Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је након ескалације ситуације 52 Срба затражило помоћ у болници у Косовској Митровици, а да је троје њих теже повријеђено.