latinica  ћирилица
31/05/2023 |  12:54 ⇒ 13:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Фон дер Лајен објавила нови план за приближавање Западног Балкана ЕУ

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен објавила је данас нови план за приближавање Западног Балкана Европској унији.
Урсула Фон Дер Лајен (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Урсула Фон Дер Лајен (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Говорећи на форуму "ГЛОБСЕЦ" у Братислави, она је рекла је да европски блок треба да учини више како би дошао до чланица у региону које теже прикључењу, откривајући план састављен од четири тачке за подстицање локалног развоја, пренио је Политико.

- Коначно схватамо да није довољно само чекати да нам се наши пријатељи изван Уније приближе. Такође морамо да преузмемо одговорност да нам се чланови који теже да се приближе Унији много више приближе - казала је Фон дер Лајен.

План би, према Вон дер Лајен, укључивао напоре за даље усклађивање Западног Балкана са јединственим тржиштем ЕУ, продубљивање регионалне економске интеграције, убрзавање реформи правосуђа и борбе против корупције и јачање претприступног финансирања.

- Западни Балкан би могао да се придружи нашем јединственом дигиталном тржишту у областима као што су е-трговина и сајбер безбједност - нагласила је она и додала да би могла да буде олакшана трговина робом и плаћање.

Фон дер Лајен је казала да жели да европско јединствено тржиште буде покретач промјена, не само за земље које су се већ придружиле европској породици, већ и за оне које су још на путу.

Она је нагласила да ће и земље Западног Балкана морати да ураде свој дио посла како би приступиле новим погодностима.

- Желимо да Западном Балкану унапред понудимо неке од предности чланства. Али, наравно, то такође значи да одређени услови за чланство, такође, морају бити испуњени унапред - рекла је Фон дер Лајен.

Предсједница Европске комисије је нагласила да Европа треба да стави "више новца на сто" како би помогла да се побољшају животи људи и олакша процес интеграције.

- Требало би да повећамо ресурсе посвећене Западном Балкану - истакла је она.