latinica  ћирилица
31/05/2023 |  12:54 ⇒ 01/06/2023 | 12:50 | Аутор: СРНА

Минић: Очекује се откупна цијена пшенице 30 до 35 фенинга по килограму (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водоприврде Републике Српске Саво Минић очекује да ће овогодишња откупна цијена пшенице бити између 30 до 35 фенинга по килограму, дупло мања него прошле године, али да за то постоји низ објективних разлога.
Пшеница (Фото: EPA-EFE/KHALED ELFIQI/илустрација) -
Пшеница (Фото: EPA-EFE/KHALED ELFIQI/илустрација)

- Брине нас цијена пшенице коју очекујемо у жетви, неће бити ни близу прошлогодишње, али постоји низ објективних разлога за то -  изјавио је Минић данас новинарима у Кладарима код Србца гдје је присуствовао манифестацији "Дани поља стрних жита".

Минић је рекао да Министарство очекује да ће ове године у Републици Српској род пшенице бити око 200.000 тона, највише у Семберији, Посавини и Лијевче пољу, гдје се очекује род између 30.000 до 40.000 тона.

- Очекујемо овогодишњи род пшенице нешто слабији у односу на прошлогодишњи, односно 550 килограма по дунуму, зависно од сорти, климе и поднебља - истакао је Минић.

Он је рекао да ове године има 40 одсто више захтјева пољоппривредних произвођача када је ријеч о премијама за пшеницу, а реално је и више од 20 одсто површина засијаних њоме.

Према његовим ријечима, велики број пољопривредних произвођача у Републици Српској ове године се опредијелио за сјетву пшенице због подстицаја од Министарства од 500 КМ по хектару пшенице и 75 фенинга по литри горива.

Минић је рекао да ће ресорно министарство својим мјерама, које су ове године веће за 100 одсто када ријеч о подршци текућој производњи, допринијети да пољопривредни произвођачи буду одрживи у овој години.

Он је рекао да је са начелником општине Србац Млађеном Драгосављевићем разговарао о томе да се максимално иде у сусрет пољопривредним произвођачима када је ријеч о додјели пољопривредног земљишта на кориштење концесијом или путем закупа.

Ове године, каже Минић, у Министарству је било захтјева за капитална уалагања када је ријеч о тракторима и прикључцима више него четири претходне године заједно.

Минић је рекао да данашње савјетовање и огледна поља треба да помогну пољопривредним произвођачима у проналаску најбољих пољопривредних култура које ће бити отпорне на влагу, вјетар, кишу и да се прилагоде саставу земљишта.