latinica  ћирилица
31/05/2023 |  13:35 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Сајбер безбједност је у надлежности ентитета

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је данас да су сајбер безбједност и информационо друштво у искључивој надлежнисти ентитета, те да је Република Српска на основу тога усвојила Закон о информационој безбједности.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је, у оквиру расправе у Дому народа о извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ о извршеној ревизији учинка о теми "Активности институција БиХ на осигурању основних претпоставки за кибернетичку безбједност", истакао да је у извјештају констатован недостатак одговарајућег законског оквира за сајбер безбједност.

- Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара формирало је радну групу за израду закона о информатичкој безбједности, што је за нас апсолутно недопустиво - истакао је Ковачевић и позвао да се прекине са тим активностима.

Према његовим ријечима, БиХ може да направи одређена законска рјешења за кибернетичку безбједност у институцијама БиХ и то је нешто што је у реду.

Он је подсјетио да су представници Републике Српске у Парламентарној скупштини тражили и добили мишљење надлежних министарстава у Влади Српске.

- Из Министарства унутрашњих послова Српске је речено да забрињава што се у извјештају не спомиње да се догодио сајбер напад на сајт Савјета министара, који је значајан период био недоступан, те да није разматрана штета од тога - нагласио је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је МУП Републике Српске за извјештај рекао да је површан, са материјалним грешкама и пристрасан.

Хрватски делегат Златко Милетић рекао је да забрињава колико се у БиХ не води рачуна о овој врсти безбједности и замолио надлежне институције да предузму мјере, барем када је ријеч о сајбер заштити заједничких институција како у будућности не би било тих напада.

- За све постоји заштита, али кошта. Савјет министара треба да одријеши кесу - поручио је Милетић.

Српски делегат у Дому народа Сњежана Новаковић Бурсаћ најавила је да ће делегати из Српске подржати неки будући закон о сајбер безбједности ако ће њиме бити третирана сајбер безбједност на нивоу институција БиХ.

- Али, немојте да се дешавају креирања политика и покушај креирања закона који би задирао у надлежности јер је то пут неуспјеха - поручила је Бурсаћева.

Дом народа прихватио је Извјештај Канцеларије за ревизију институција БиХ о извршеној ревизији учинка о теми "Активности институција БиХ на осигурању основних претпоставки за кибернетичку безбједност", као и извјештај о раду парламентарног војног повјереника БиХ за 2022. годину, те извјештај о раду Одбора за жалбе грађана Парламентарне скупштине БиХ за прошлу годину.