latinica  ћирилица
31/05/2023 |  14:21 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

Није прихваћена иницијатива за оцјену уставности одлуке Скупштине града Бањалука

Уставни суд Републике Српске данас није прихватио иницијативу за оцјењивање уставности члана одлуке Скупштине града Бањалука којим се одређују простори за одржавање јавних скупова на подручју града, јер та норма није у несагласности са уставним правом на мирно окупљање и јавни протест.
Уставни суд Републике Српске - Фото: СРНА
Уставни суд Републике СрпскеФото: СРНА

Уставни суд сматра да није ограничено право грађана на мирно окупљање и јавни протест, јер је Скупштина града поступила у складу са обавезом утврђеном Законом о јавном окупљању, одређујући конкретан простор који је примјерен за јавно окупљање, водећи истовремено рачуна о ограничењима која су прописана Уставом и Законом.

Одредбом је прописано да се за одржавање јавних скупова на подручју града Бањалука одређују простори Трга Крајине и Парка "Младен Стојановић", а у насељима гдје нема јавне површине – на другим погодним површинама, уз сагласност надлежног одјељења Административне службе града и власника земљишта.

Према оцјени Уставног суда, тај акт је донесен на основу овлашћења из Закона о јавном окупљању, који се темељи на уставној одредби с циљем одређивања простора који је примјерен за јавне скупове, саопштено је из Уставног суда.