latinica  ћирилица
31/05/2023 |  14:29 | Аутор: СРНА

Песков: Москва не вјерује изјавама европских представника о Космету

Кремљ поздравља све мјере за рјешавање ситуације на Косову и Метохији, али Русија због сопственог искуства не вјерује безусловно изјавама европских представника о испуњавању споразума Београда и Приштине, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV, илустрација) -
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV, илустрација)

Он је истакао да Русија поздравља било коју активност да се ситуација извуче из критичне фазе и да се гарантују права свих заинтересованих страна, али је нагласио да Русија сумња да европски представници спроводе постојеће споразуме.

- Наравно, таквим изјавама не бисмо безусловно вјеровали и требало би их третирати са великом пажњом, јер је у прошлости било више случајева да су обавезе остајале неиспуњене. То једноставно можемо рећи на основу сопственог искуства - рекао је Песков реагујући на коментар специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака који је увјерен да ће споразуми Београда и Приштине бити примјењени.

Портпарол Кремља подсјетио је на одређени документ који су 2014. године потписали тадашњи украјински предсједник Виктор Јанукович и европски министри спољних послова.

- Све обавезе су остале на папиру. Штавише, овај документ је у суштини постао параван за каснији државни удар у тој земљи - истакао је Песков, напомињући да Кремљ помно прати ситуацију са споразумима о Косову и Метохији.

Током разговора у северномакедонском Охриду, у којима су посредовали високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ и Лајчак, Београд и Приштина постигли су сагласност о низу ставова из споразума о начинима нормализације односа, посебно усаглашеног нацрта споразума о формирању Заједнице српских општина на Косову и Метохији. У супротном, Београд одбија да настави са нормализацијом односа са Приштином.

Бриселским споразумима о нормализацији односа Београда и Приштине од 19. априла 2013. године предвиђено је формирање Заједнице српских општина – органа самоуправе Срба који живе у непризнатој републици Косово. Предсједник Србије Александар Вучић је више пута истицао да је његова земља испунила свој дио бриселских споразума, док је Приштина тек почела да прави нацрт те Заједнице, али су накнадно одустали од тог процеса, подсјећа ТАСС.