latinica  ћирилица
31/05/2023 |  14:39 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

Отворен нови азил за псе у Требињу; Нови дом за 90 паса

У Требињу је отворен најсавременији азил за псе, који ће барем дјелимично рјешити дугогодишњи проблем паса луталица. У азилу од око 240 квадратних метара, мјеста има за 90 паса.
Пас (Фото: EPA-EFE/AKINTUNDE AKINLEYE/илустрација) -
Пас (Фото: EPA-EFE/AKINTUNDE AKINLEYE/илустрација)

Пројекат вриједан 500 хиљада марака реализован је у сарадњи са међународном невладином организацијом "Нетворк фор анималс".

Лоши услови постојећег - старог азила у којем је био смјештен превелик број паса, био је аларм за изградњу новог - најсавременијег азила на Балкану. Објекат пружа оптималну бригу и његу за животиње.

-Мислим да је Требиње добар примјер да општина може да на себе преузме одговорност и да поправи стање у области нашуштених паса, треба да буде и примјер другим општинама - рекао је извршни директор "Мреже за животиње".

Нови азил "Даница", на јужном ободу Петровог поља, 10 километара од Требиња збринуће 90 паса. Пси ће проћи неопходне ветеринарске прегледе, а у прихватилишту ће имати адекватан третман.

Управница овог азила Сања Марковић истиче да је капацитет старог азила прешао све границе, али да у капацитету новог има мјеста за све животиње.

- Град ће кроз надлежне службе да се обезбједе финансијска средства за нормално функционисање, а и удружење ће за почетак обезбједити средства за плате за два запослена радника - истиче замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић.

Све је коштало око 510 хиљада марака, од чега је већи дио, око 400 хиљада улажила НВО "Нетворк фор анималс", а остатак од 20 одсто Град Требиње.