latinica  ћирилица
31/05/2023 |  17:16 ⇒ 17:19 | Аутор: СРНА

ИТФ: Ђоковић није прекршио правилник Грен слема

Српски тенисер Новак Ђоковић поруком "Косово је срце Србије" није прекршио ниједно правило, јер Правилник Грен слема не забрањује политичке изјаве, саопштила је Међународна тениска федерација.
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT) -
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT)

Ђоковић је у понедјељак, 29. маја, након побједе у првом кругу Френч опена на камери написао "Косово је срце Србије", у вријеме појачаних тензија на Косову и Метохији и након сукоба чланова косовске полиције и Кфора са Србима који су мирно протестовали у Звечану.

Олимпијски и тениски савез самопроглашеног Косова оптужили су Ђоковића за погоршавање ситуације исписивањем поруке на камери која је директно преносила меч.

ИТФ је саопштио да је примио писмо тениског савеза самопроглашеног Косова и да је оно прослијеђено релевантним органима у организацији Грен слема, али да не постоји одредба којом се забрањују политичке изјаве, јавио је Ројтерс.

- Правила за играче на Грен слем догађајима одређује Правилник Грен слема, који примјењују организатори и регулаторни органи. Не постоји одредба која забрањује политичке изјаве - навео је портпарол ИТФ-а у саопштењу послатом у електронској поруци.

Ђоковић ће касније данас играти против Мађара Мартона Фучовича.