latinica  ћирилица
31/05/2023 |  17:18 | Аутор: СРНА

Владика Теодосије: Најважније је бити трпељив и имати љубав божанску

Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије посјетио је данас Ораховац како би пружио подршку мјештанима у данима када се суочавају са новим провокацијама, те им поручио да не треба да се плаше и да онај ко има мир и љубав, нема мржњу и не жели зло другоме, има будућност.
Владика Теодосије - Фото: Screenshot
Владика ТеодосијеФото: Screenshot

Владика Теодосије је у бесједи поручио да народ, прије свега, треба да има љубав и да је љубав најјаче оружје.

- Знам да нигде није лако, али Господ је рекао - не бој се мало стадо. Управо те ријечи се односе на вас овдје. Шта значи мало стадо? Мало бројчано, али не мало што се тиче важности и значаја. Господ каже - имаћете невоље у свијету, али се не бојте, ја сам са вама у све дане. Никада не треба да помислимо да смо сами и остављени, нарочито наша црква коју не чине само свештеници и монаси, већ и сав вјерни народ - рекао је владика Теодосије.

Владика је навео да је значајно у животу, нарочито када су неке опасности и искушења, бити приправан, смирен, трпељив и што је најважније имати љубав божанску, јер су са том љубављу апостоли покорили цијели свијет и проширили цркву по цијелој васељени.

- То је најјаче оружје које можемо да имамо. А човјек је најслабији кад мрзи, па зато они који мрзе, који хоће да граде срећу, своју будућност на неправди, на одузимању права других, на разним поступцима који нису људски, нису по Богу, они не могу имати никакву будућност. Тако се не гради срећа ни себи, ни породици, ни дјеци, ни друштву. Човјек који има мржњу, та мржња ће га појести - навео је владика Теодосије.

Епископ је посавјетовао вјерном народу да треба да има љубав према свима јер је то побједа, не у световном смислу већ у Божјем, јер онај ко има мир и љубав, нема мржњу и не жели зло другоме, тај има будућност.

- Господ са крста је рекао "оче опрости им јер не знају шта раде". Он се молио за њих и видите да је на крају истина и правда побиједила. Господ је побиједио смрт, а нама је дао ту моћ и силу да волимо и љубимо друге, да опстајемо, побјеђујемо и имамо будућност - рекао је владика Теодосије.

Епископ је рекао да зна да су исписани "графити", да је оскрнављен мурал Новака Ђоковића, те да је тога "вазда било и биће", пренио је Радио "Гораждевац".

- Ако смо опредијељени да живимо на Косову и Метохији, у Призрену, Ораховцу и другим мјестима онда морамо унапријед да се припремимо стрпљењем и то је можда нека цијена коју плаћамо зато што живимо на овим просторима. Али живећи на овим просторима ми примамо и плату, за све то што носимо и подносимо, и та плата ће од Бога и од нашег рода стално стизати. Треба само да се молимо Богу и да истрајавамо - поручио је владика Теодосије.

На српским кућама, аутомобилу и гаражи јутрос су осванули графити "УЧК", након којих је владика одлучио да дође у Ораховац.