latinica  ћирилица
31/05/2023 |  18:10 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

Бањалука: Изложба владике Максима "Слике из подземља: ликови Достојевског" (ВИДЕО)

Изложба "Слике из подземља: ликови Достојевског", владике западноамеричког Максима, отворена је вечерас у Музеју Републике Српске.
Бањалука: Изложба владике Максима - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Бањалука: Изложба владике МаксимаФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Владика Максим је рекао да ликови Достојевског привлаче пажњу свих генерација, те да је он у свом дјелу и раду показао да је вјерни свједок људског постојања, од кога се може доста научити.

- Достојевски нам говори да је изнад свега важно бити човјек упркос свему - рекао је владика и изразио наду да ће се ова изложба приказати и у Русији.

Отварању изложбе, којом се обиљежава 200 година од рођења Фјодора Михајловича Достојевског, једног од највећих свјетских књижевника, присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је рекао је да лик и велико дјело познатог руског писца нико не може да елиминише из колективног сјећања ове цивилизације.

Он је истакао да је ово изузетна прилика да захвали владици Максиму на могућности да изложба, која је била на многим важним мјестима широм свијета, буде доступна домаћој публици.

- Ово је прилика да се вратимо на она златна опјевана историјска времена и да се упознамо са снажном руском културом која је обиљежила прошла времена - рекао је Додик.

Он је навео да је у Бањалуци изложба добродошла, додајући да је неприхватљиво цензурисање садржаја из руске културе, односно спречавање руских писаца и умјетника широм Европе.

- Желимо да покажемо приврженост стварним умјетничким вриједностима, оним вриједностима које трају и које не може никаква забрана да елиминише из колективног сјећања ове цивилизације - истакао је Додик.

Директор Музеја Српске Давор Стрика изразио је наду да ће изложба имати добар одзив, те да би требало да буде отворена наредне три до четири седмице.