latinica  ћирилица
31/05/2023 |  18:10 ⇒ 18:16 | Аутор: СРНА

Ускоро нацрт кода понашања за вјештачку интелигенцију

Потпредсједник Европске комисије Маргрет Вестагер изразила је данас увјерење да би нацрт кода понашања са вјештачком интелигенцијом могао бити израђен у наредних неколико седмица, што би индустрији омогућило да ускоро изнесе свој коначни приједлог.
Демонстрација функционисања вјештачке интелигенције (фото: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT) -
Демонстрација функционисања вјештачке интелигенције (фото: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

Водеће личности у политици и индустрији изразили су забринутост због вјештачке интелигенције.

Вестагерова је изјавила да САД и ЕУ треба да покрену иницијативу за добровољни код понашања који би осигурао смјернице док не буду развијени нови закони.

- Генеративна вјештачка интелигенција у потпуности све мијења. Сви знамо да је то нешто што је моћно. Тако да у наредних неколико седмица биће изнијети нацрт закона за код понашања вјештачке интелигенције - рекла је Вестагерова након састанка Савјета за трговину и технологију ЕУ и САД.

Закон ЕУ о вјештачкој интелигенцији са регулативама за препознавање лица и биометријско праћење и даље пролази кроз законодавни процес.

Лидери Групе седам најразвијенијих земаља свијета затражили су почетком маја развој техничких стандарда за одржавање повјерења у вјештачку интелигенцију и међународну дискусију о темама попут руковођења, ауторских права, транспарентности и пријетње од дезинформација.