latinica  ћирилица
31/05/2023 |  18:22 ⇒ 21:18 | Аутор: СРНА

Сандру Веронезију "Велика награда Иво Андрић" за животно дјело

Италијански писац Сандро Веронези добитник је "Велике награде Иво Андрић" за животно дјело за 2022. годину, коју је додијелио Андрићев институт из Вишеграда.
Андрићград, Андрићев институт - Фото: РТРС
Андрићград, Андрићев институтФото: РТРС

Жири, коју су чинили предсједник Слађана Илић и чланови Желидраг Никчевић и Мило Ломпар, саопштио је и одлуку да књижевна "Велика награда Иво Адрић" за 2022. годину буде додијељена и Енесу Халиловићу из Новог Пазара за збирку пјесама "Секвоја".

Илићева је прочитала одлуку жирија у којој је наведено да је Веронезију награда додијељена за његово цјелокупно прозно стваралаштво, поводом објављивања превода његовог романа "Колибри", у издању Академске књиге из Новог Сада, у преводу Јасмине Андоновић.

Сандро Веронези /64/ рођен је у Фиренци и један је од најзначајнијих писаца своје генерације у Италији. Аутор је више романа, прича, есеја и путописа.

Добитник је неколико важних књижевних награда у земљи и иностранству, а романи "Тихи хаос" и "Колибри" награђени су најзначајнијом италијанском књижевном наградом "Стрега".

У образложењу одлуке жирија наведено је да су тематско-мотивске основе Веронезијевог дјела увијек веома сложени, каткад и патолошки породични, пријатељски и љубавни односи, жртвовање за ближњег и због ближњег, страх и бол као усуд и покретач високоосјетљивог бића, сама моћ, најчешће сурове судбине и њено прихватање испитивање зла - у другима, али и у себи, откривање његових домета кроз изузетно натуралистичке примјере.

Халиловић /46/, који је и добитник награде "Кочићево перо", један је од најзначајнијих домаћих стваралаца средње генерације, а аутор је, између осталог, романа "Ако дуго гледаш у понор", "Људи без гробова", те поема "Бангладеш" и "Манифест квантумизма".