latinica  ћирилица
31/05/2023 |  19:01 ⇒ 20:24 | Аутор: novosti.rs

Ердоган поштује Српску и чува дејтонску БиХ: Шта доноси нови мандат предсједника Турске?

Нови петогодишњи предсједнички мандат Турске Реџепа Тајипа Ердогана значиће и стабилност за БиХ, јер предсједник Турске већ годинама одличним политичким потезима, где је спреман да саслуша и Бањалуку и Сарајево, не допушта да у БиХ ескалира сукоб и да дође до распакивања Дејтонског споразума, кажу саговорници Вечерњих новости.
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: EPA-EFE/NECATI SAVAS) -
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: EPA-EFE/NECATI SAVAS)

Срђан Перишић, професор геополитике, каже да је Ердоган промијенио прије седам година спољну политику и умјесто Западу окренуо се јачању сарадње са Русијом и Кином, а то је значило и боље односе са Републиком Српском.

- Милорад Додик, предсједник Републике Српске је створио добре односе са Ердоганом док је био српски члан Предсједништва БиХ. Ердоган је направио уравнотеженије односе Турске са БиХ. То је одмах значило и прхватање Српске као легитимног саговорника - истиче Перишић.

Додаје да је захлађивање односа Турске према НАТО значило и хладније односе према бошњачкој политици у Сарајеву, јер Сарајево слијепо ради шта НАТО каже.

- Ту је дошло до раскорака између бошњачке политике из Сарајева и Турске - каже Перишић.

Према његовим ријечима, Српска у Ердогану има искреног саговорника на којег може да рачуна и који неће слијепо да прати шта Сарајево прича и тражиће став и друге стране у БиХ, а то је у овом случају Република Српска.

- Суштина свега су односи Турске и Русије и чим су они на високом нивоу то значи и добре односе у БиХ и на Балкану. Турска је схватила да без Русије нема развоја и да ослањањем на америчку спољну политику улази само у конфликте - истиче Перишић.

Џевад Галијашевић, политички аналитичар, каже да Ердоган жели стабилну БиХ и не жели колонијалну управу западних сила над БиХ.

- Он не жели да Нијемци радикално мијењају уставно уређење БиХ преко Кристијана Шмита. Турска поштује Дејтонски споразум и неће допустити да Запад ради од овог документа шта пожели у БиХ - поручио је Галијашевић.

Он каже и да побједа Ердогана на предсједничким изборима значи и спречавање сукоба међу муслиманима и хришћанима на Балкану и БиХ.

- Ердоган је одустао од неосманских идеја које су биле присутне у политици Турске према БиХ прије 10 година. Схватио је да ова идеја доноси више штете БиХ него користи. Турска се окренула економији и инвестицијама у БиХ и Српској и то је најбољи начин да се помогне - каже Галијашевић.

Он истиче да је политика политика Ердогана кристално јасна и без икаквих тајни.

- Оно што се договорите са Ердоганом, то ће бити тако јер он поштује преузете обавезе. Турска има своје јасне спољнополитичке циљеве, али испоштоваће све договоре - истакао је Галијашевић.