latinica  ћирилица
31/05/2023 |  19:12 ⇒ 19:17 | Аутор: РТРС

Министри Кошарац и Димитров потписали Меморандум о сарадњи у области туризма

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац и министар туризма Бугарске Илин Димитров потписали су данас у Софији Меморандум о разумијевању о сарадњи у области туризма.
Димитров и Кошарац - Фото: РТРС
Димитров и КошарацФото: РТРС

Саговорници су констатовали да ће овај меморандум бити добра основа за учвршћивање и унапређење међусобне сарадње у области туризма, те за подстицање будућих инвестиција у туристичка капацитете.

Заједничка оцјена је да постоји отворен простор за побољшање туристичке размјене између Републике Српске и Федерације БиХ и Бугарске, при чему је посебан акценат стављен на бањски, зимски и вјерски туризма,

Министар Кошарац информисао је бугарског колегу да је област туризма у примарној уставној надлежности ентитета, те да Министарство спољне трговине и економских односа БиХ има искључиво координирајућу улогу.

- У том контексту, будуће операционализације било којег нормативног оквира ће подразумијевати видљивост Републике Српске и Федерације БиХ, односно надлежних ентитетских министарстава - поручио је министар Кошарац.

Министар Димитров истакао је да приход од туризма у структури БДП-а Бугарске изности 11 процената, те да је ова земља пожељна дестинација за домаће и иностране туристе.

Министри Кошарац и Димитров договорили су одржавање заједничког састанка у Сарајеву, на којем би били присутни туристички радници Републике Српске, Федерације БиХ и Дистрикта Брчко, а на којем би бугарска страна презентовала могуће облике сарадње у области туризма.

Министар Кошарац указао је на туристичке капацитете у Републици Српској и Федерацији БиХ, те додао да надлежне ентитетске институције воде адекватне политике када је у питању сектор туризма. Он се посебно осврнуо на зимски и вјерски туризам, те потенцијале четири национална парка у БиХ.

- Институције Републике Српске улажу значајна средства у развој зимског туризма, а Јахорина је најбољи примјер таквог стратешког инвестирања. Такође, ускоро очекујемо да ће и институције Федерације БиХ поступити по сличном моделу - навео је министар Кошарац.

На састанку је разговарано и о јачању регионалне сарадње у туризму, те је указано на важност креирања заједничког туристичког производа земаља Западног Балкана, који може бити понуђен другим земљама свијета.

Саговорници су размијенили мишљења и о туристичким сајмовима. Министар Димитров упутио је позив министру Кошарцу да у фебруару посјети национални сајам туризма у Софији, који има традицију дугу 40 година.

Министар Кошарац истакао је да ће о резултатима састанка информисати надлежне министре у Републици Српској и Федерацији БиХ, уз чију сагласност је и потписан данашњи меморандум.