latinica  ћирилица
31/05/2023 |  19:34 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Притвор Србима наставак огољеног насиља на Космету

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић изјавио је да је изрицање једномјесечног притвора Србима Радошу Петровићу и Душану Обреновићу, које је Кфор насумично и неосновано задржао, а потом и предао полицији самопроглашеног Косова, наставак огољеног насиља приштинског режима над Србима на Космету.
Петар Петковић (фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Петар Петковић (фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

- Петровић и Обреновић су утамничени без икаквих доказа да су учествовали у било каквом кривичном дјелу, а једина кривица је што носе српско име и презиме, и то је јасан покушај застрашивања и пријетња сваком Србину на Косову и Метохији - поручио је Петковић.

Он је истакао да је Обреновић поврх свега, како је потврдио његов бранилац, и "дивљачки пребијен од Куртијеве полиције", за шта дио одговорности сносе и они који су га предали, саопштено је из Канцеларије за КиМ. 

Петковић је упозорио да за разлику од Петровића и Обреновића "зликовац у полицијској униформи", који је хладнокрвно из аутоматске пушке устријелио у леђа голоруког Србина Драгишу Гаљка шета слободно.

- Понашање Куртијеве полиције и његовог инквизиторског правосуђа наставља да нас удаљава од сваког покушаја нормализације односа и потврђује ријешеност Приштине да у ескалацији иде до краја, не марећи за здравље и животе људи - закључио је Петковић.

Радош Петровић из Косовске Митровице и Душан Обреновић из Звечана ухапшени су у Звечану током посљедњег сукоба Срба и припадника Кфора и одређен им је притвор.

Адвокат Дејан Васић рекао је да му је Петровић испричао да су га припадници Кфора извукли из масе која је сједила на бетону.