latinica  ћирилица
31/05/2023 |  20:36 ⇒ 01/06/2023 | 11:21 | Аутор: РТС

Вучић: Позивам на мир, од доласка Куртија на власт 353 напада на Србе

Предсједник Србије Александар Вучић је у интервјуу за Си-Ен-Ен рекао да су од доласка Аљбина Куртија на власт у Приштини била 353 етнички мотивисана напада на Србе. Како је истакао, од почетка ове године шест особа је упуцано, од којих двоје дјеце.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Вучић је позвао Србе на мир и да учине све да се ситуација коју је дестабилизовала Приштина смири.

У разговору за Си-Ен-Ен је појаснио да је српска страна испунила све што је било договорено, почевши од Бриселског споразума 2013, док Приштина није испунила своју једину обавезу - формирање ЗСО.

Подсјетио је да посљедњи избори на сјеверу КиМ нису имали легитимитет, јер је свега 3,4 бирача изашло на биралишта.

Вучић је истакао да је од доласка на власт премијера самопроглашеног Kосова Аљбина Kуртија било 353 етнички мотивисана напада на Србе, додајући да је то највећи број таквих инцидената од проглашења тзв. независности Косова.

- Само ове године било је пет пуцања, са јучерашњим даном шест, на цивиле српске националности, укључујући и дјецу. Срби желе само безбједност и сигурност за себе и своје породице - рекао је предсједник Србије.

Вучић је негирао оптужбе Kуртија да је уцјењивао Србе да не излазе на локалне изборе на сјеверу Kосова.

- Одлука да бојкотују изборе била је одлука Срба са сјевера КиМ. Они су учествовали од 2013. године четири пута на изборима и никада није било проблема. А онда је Аљбин Курти забранио изборе за Србе и није формирао Заједницу српских општина што је био предуслов да уопште учествују на изборима - рекао је Вучић.

Подсјетио је да посљедњи избори на сјеверу КиМ нису имали легитимитет јер је свега 3,4 бирача изашло на биралишта.

- Да ли сте видјела легитимне демократске изборе у којима је изашло мало више од три одсто гласача - упитао је предсједник Србије.