latinica  ћирилица
31/05/2023 |  22:00 ⇒ 01/06/2023 | 08:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Патријарх српски и вјерници моле се за мир на Косову и Метохији (ВИДЕО)

Патријарх српски Порфирије и вечерас је у Спомен-храму Светог Саве на Врачару служио молебан за мир пред моштима Светог владике Николаја Жичког, Охридског и Лелићког.
Патријарх Порфирије у Спомен-храму Светог Саве на Врачару (фото: spc.rs) -
Патријарх Порфирије у Спомен-храму Светог Саве на Врачару (фото: spc.rs)

Патријарх се обратио окупљеном вјерном народу који се и преко цијелог дана, а нарочито вечерас, у великом броју окупио око светих моштију и молио за мир у српском народу, а посебно на завјетној српској земљи Косову и Метохији, саопштила је СПЦ.

- Призивамо благодат Божју да дође на наш народ на Косову и Метохији, да дарује мир нашим људима и свим људима који живе тамо, да молитвама Светог владике Николаја Господ дарује спознају да смо сви једни другима потребни. И додаћу вечерас: још апелујемо на оне који имају силу и моћ овога свијета у својим рукама и који често не само утичу на околности и ситуације широм земљиног шара, него их и стварају и одлучују какве ће бити, да молитвама Светог Николаја Бог и њима отвори ум и срце да разумију да и ми православни Срби на својој землји имамо дубинску потребу, али осјећамо да нам и припада то право, да живимо у миру, да будемо људи којима се неће рушити домови, којима неће палити љетину, које неће гонити и над којима се неће спроводити терор какав не постоји нигдје данас у Европи, којима неће убијати недужну дјецу и зато проћи без икаквих не само санкција, него било какве опомене - поручио је патријарх.

Нека Бог да онима који имају моћ и силу у својим рукама снаге, разумијевања и осјећања потребе да, како је додао, учине све што је до њих да што прије на Косово и Метохију дође мир.

- Знам да ми православни Срби онда када смо у Христу и када живимо вјером имамо довољно простора у својој души и у своме срцу за све и сваког. То смо показали безброј пута. Можемо не само да живимо поред онога који је други и другачији, него можемо истински да поштујемо све што је његово и да будемо спремни да живимо у међусобном разумијевању и општењу. Нека Господ изведе молитвама Светог Николаја свој благослов, благодат своју и спусти свој мир на косовско-метохијску земљу, на све људе који живе тамо, посебно на нашу браћу и сестре, али и на све нас који смо овдје сабрани и гдје год да живимо. Нека нам да вјере, молитве, смирења, стрпљења и покајања, а то значи да нам отвори и ум и срце, наше духовно биће и наше духовне очи, да у сваком тренутку можемо да знамо шта нам је најбоље чинити, а да је Богу угодно. Свети владико Николаје, моли Бога зан нас! - поручио је патријарх Порфирије.