latinica  ћирилица
01/06/2023 |  07:40 ⇒ 08:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Мајк Пенс покреће предсједничку кампању за изборе 2024. године

Бивши потпредсједник САД Мајкл Пенс покреће своју предсједничку кампању за изборе 2024. током сљедеће недјеље, преноси Ројтерс позивајући се на изворе упознате са ситуацијом.
Мајк Пенс (EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN) -
Мајк Пенс (EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

Пенс је био потпредсједник САД од 2017. то 2021. у вријеме мандата Доналда Трампа и изазвао је незадовољство бившег предсједника одбијањем да га подржи у намери да поништи резултате избора 2020. године.

Он би требало да уђе у трку против свог бившег шефа најавним говором у Ајови 7. јуна, изјавила су за Ројтерс два извора.

Бивши гувернер америчке савезне државе Нју Џерси Крис Кристи планира следец́е недеље да уђе у трку за републиканску предсједничку номинацију 2024. и то 6. јуна, наведено је јуче из добро упућених извора.

Кристи је био савјетник у кампањи Доналда Трампа у трци за Бијелу кућу 2016. године, али је посљедњих мјесеци постао ватрени критичар бившег предсједника.

Истог дана када и Пенс своју кандидатуру објавиће и гувернер Северне Дакоте Даг Барџум, рекле су Ројтерсу особе упознате са његовим плановима.

Већи број републиканских кандидата за председничку номинацију највише брине Трампове противнике, наводи британска агенција.

Они страхују да ће велики број изазивача подијелити гласове против Трампа и препустити партијску номинацију бившем предсједнику, који може да рачуна на најмање 30 одсто подршке републиканске базе.