latinica  ћирилица
01/06/2023 |  10:01 ⇒ 10:03 | Аутор: РТРС

Дјечије позориште Српске на међународном луткарском фестивалу у Пољској

Aнсамбл представе "Био једном један лав" Дјечијег позоришта Републике Српске, у режији Николе Бундала, наступио у Пољској, у град Ломжу, гдје учествује у такмичарској конкуренцији 36. Међународног луткарског фестивала "Театар у коферу".
Aнсамбл представе "Био једном један лав" у Пољској - Фото: Уступљена фотографија
Aнсамбл представе "Био једном један лав" у ПољскојФото: Уступљена фотографија

Фестивал траје од 31. маја до 3. јуна 2023. године, а званичан позив "Лаву" је потписао селектор Фестивала, редитељ Јарослав Антоњук.

Ансамбл представе је за турнеју у Пољској припремио изведбу представе "Лав" на Пољском језику што је одушевило публику у Ломжи и селектора фестивала.

- Ја сам заиста дирнут напором које је уложило Дјечије позориште Републиле Српске да пољској публици, у првом реду оној најмлађој представи дјело чувеног српског књижевника за дјецу, Душка Радовића. Представа заснована на његовој пјесми Страшан лав је у сваком смислу изузетна а изведба на Пољском језику чини је још више посебном јер ће и наши малишани чути те дивне стихове и разумјети представу у цјелини. Наше позориште има дугогодишњу одличну сарадњу са Дјечијим позориштем Републике Српске, наступали смо неколико пута на вашем фестивалу у Бањалуци. Од данас смо још више и још љепше повезани - рекао је Антоњук.

Фото: Уступљена фотографија

Покровитељ учешћа на Фестивалу у Ломжи и гостовања у Варшави је Министарство просвјете и културе, а своју подршку исказала је и Њена екселенција Амбасадор БиХ у Пољској, госпођа Ковиљка Шпирић.

У представи "Био једном један лав" играју Ђорђе Јанковић, Зорана Шуман, Свјетлана Андрић и Никола Милаковић.

Организатор овог Фестивала је Позориште лутака и глумаца у Ломжи, основано 1987. године, које од свог настанка његује Међународни позоришни фестивал "Театар у коферу", као јединствену смотру и сучељавање најзанимљивијих појава у савременом театру форме.
Подсјећамо, представа „Био једном један лав“ је настала по пјесми Душка Радовића "Страшан лав", чијом премијером је 29. новембра 2022. године Дјечије позориште Републике Српске обиљежило стогодишњицу рођења овог великог српског интелектуалца, новинара и писца.