latinica  ћирилица
01/06/2023 |  10:26 | Аутор: РТРС

Јовановић: Ријеке се повлаче, у току процјена штете

На подручју Тузланског кантона падавине су престале, ријеке се повлаче у корита, а на терену су кантонална и општинске комисије које утврђују штету на пољопривредном земљишту, објектима и инфраструктури, рекао је данас вршилац дужности директора Кантоналне управе цивилне заштите Зоран Јовановић.
Општина Челић - Фото: Screenshot
Општина ЧелићФото: Screenshot

Јовановић је поновио да се код Грачанице излила ријека Спреча и поплавила око 30 хектара пољопривредног земљишта засијаног разним културама.

- Хидроакумулација Модрац тренутно испушта око 70 метара кубних воде у секунди, јер је доток воде у акумулацију прилично велики због цијеђења земљишта - рекао је Јовановић и појаснио да испуштањем вишка воде из језера пуни корито Спрече и долази до повећања нивоа ове ријеке.

Он је напоменуо да је и даље на снази стање природне несреће у општини Челић и да се од општинске комисије за процјену штете очекује извјештај о штети.

Јовановић је рекао да пријављених клизишта није било, што не значи да се неће појавити приликом цијеђења засићеног земљишта од велике количине падавина.

Према његовим ријечима, све главне саобраћајнице на подручју Тузланског кантона су проходне.

- Кантонална, градске и општинске цивилне заштите су и даље у приправности да би у случају нових падавина могле да одговоре задацима у складу са својим могућностима - рекао је Јовановић.

Претходних дана подручје Тузланског кантона захватиле су обилне падавине које су проузроковале поплаве на пољопривредном земљишту, стамбеним, помоћним и другим објектима.