latinica  ћирилица
01/06/2023 |  11:10 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Међународно право један од важних ослонаца за Српску (ВИДЕО)

Међународно право један је од важнијих ослонаца за будућност Републике Српске, а стриктно поштовање Дејтонског мировног споразума основа за очување БиХ као државе три равноправна народа и два ентитета, истакнуто је у Бањалуци на конференцији о међународном положају Српске.
Конференција о међународном положају Српске - Фото: РТРС
Конференција о међународном положају СрпскеФото: РТРС

Конференцију је организовао Студентски савез Правног факултета Универзитета у Бањалуци уз покровитељство Владе Српске и Града Бањалука.

Република Српска настала је на основу Дејтонског мировног споразума као међународног уговора, који је констатно урушаван и зато је важно да студенти буду упућени у међународни положај Српске .

- Они који ће бити дио правосудног система Републике Српске треба да размишљају о овоме. Сви морају да боље схвате проблеме са којима се суочава Српска међу којима је константан удар на њен правни положај у БиХ - истакао је Жељко Будимир министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Значајна је улога Русије у очувању Дејтонског споразума и учвршћивање веза између Српске и Русије, а то је потврдио и недавни састанак предсједника Милорада Додика и Владимира Путина у Москви.

Међусобно уважавање потврђује и сусрет предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића са Валентином Матвијенко, предсједницом Савјета руске Федерације, горњег дома Федералне скупштине.

- Русија је један од гаранта Дејтона и сада се залажемо за стриктно пошто Дејтона као темеља БиХ - рекао је Калабухов.

Оваквом стручном конференцијом коју Правни факултет организује трећу годину, подстичу се студенти да што активније учествују у политичком животу Српске.

Веома је важно да се студентима говори о актуелној ситуацији и свим безбједносним импликацијама када је у питању међународни положај Републике Српске, а међународно право један је од важнијих ослонаца за опстанак Републике Српске.