latinica  ћирилица
01/06/2023 |  11:54 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Алармантна ситуација у бродском комуналном предузећу

Јавно комунално предузеће "Комвод" у Броду у протекле двије године од предузећа које је имало све измирене обавезе, крајем 2020. године дошло је у безизлазну ситуацију усљед енормног повећања броја запослених и недомаћинског пословања што потврђују и двије пореске блокаде које су усиједиле у прва три мјесеца ове године.
Јавно комунално предузеће Комвод, Брод -
Јавно комунално предузеће Комвод, Брод

Финансијски извјештај са Бањалучке берзе из маја ове године показује да је ЈКП "Комвод" завршило прошлу годину са губитком у износу од 1.012.225 КМ.

На дан 31. децембра 2020. ово предузеће имало је 87 запослених радника, а приликом смјене директора у марту 2021. године бројало је њих 87, док је, према извјештају са Бањалучке берзе, просјечан број запослених радника на неодређено вријеме у 2022. години износио 122.

Према подацима Срне, значајан број људи ангажован је по уговору о дјелу и о привременим и повременим пословима.

Нагли пораст броја запослених у 2022. години, према тврдњама радника овог предузећа, вршен је по налогу локалног СДС-а одакле долази и директор "Комвод", а с циљем прикупљања гласова за протекле парламентарне изборе и припреме за локалне изборе 2024. године.

Према ријечима незадовољних радника, повећањем броја радника за око 40, са просјечном бруто платом од 1.500 КМ, долази се до цифре од око 720.000 КМ, док предузеће укупно приходује око 3.300.000 КМ.

У намјери да смањи губитке "Комвода", Општинска управа Брод је субвенционисала предузеће са више стотина хиљада КМ, чиме је и сама завршила у пореској блокади. Да би извукли предузеће из проблема на сједници Скупштине општине, одржаној у фебруару, значајно је повећана цијена комуналних услуга и то други пут од 2022. године.

Од укупно 140 ставки цјеновника, поскупјело је 112, а све с циљем покривања губитка, тако да данас становници Брода "помажу" овом јавном предузећу да преживи.

Незадовољни радници кажу да је осим повећања цијене воде, одвоза смећа и гријања, повећана и накнада за одржавање водомјерног мјеста са једне на четири КМ по водомјеру.

А докле иде локална власт и управа овог предузећа, кажу радници, говори и чињеница да у улазима стамбених зграда гдје је један водомјер по улазу, сваки стан плаћа наведене четири КМ.

Ово повећање цијена доводи до додатног прихода предузећа од око милион КМ, и то све из џепова грађана, а с јасном намјери да се задржи број радника, са трендом запошљавања нових и у овој години, јер се наредне године одржавају локални избори.

Такође, према ријечима радника, Управа предузећа намјерава, и у томе полако успијева, да сви радници наредна три мјесеца, са могућношћу продужења, раде за минималац од 700 КМ како би покушали да смање дугове.

Радницима до сада касне двије плате, накнаде за превоз нису плаћене више мјесеци, а порези и доприноси нису плаћени дуже од 11 мјесеци. Тренутно је, према сазнањима Срне, у току потписивање репрограма пореских дугова.

Предсједник Синдиката овог предузећа Саша Ивановић потврдио је у изјави за Срну да је ситуација у "Комводу" алармантна, те нагласио да се радницима не исплаћује редовно плата, као ни накнада за превоз.

- Доприноси нису уплаћивани дужи период, па су радници остали и без здравственог осигурања и не могу остварити право лијечења у здравственим установама - рекао је Ивановић.

Он је потврдио наводе радника да је у предузећу запослен значајан број радника и да је то један од главних узрока који је довео "Комвод" у финансијски колапс, додавши да је Синдикат упозоравао управу предузећа на ову ситуацију, али је очигледно да су се оглушили на дописе и упозорења.

На питање Срне да ли ће се Синдикат "Комвода" више активирати и реаговати поводом ове алармантне ситуације у бродском предузећу, Ивановић је рекао да је Синдикат константно активан, те да је у више наврата упозоравао управу на проблеме и неправилности у предузећу.

- Тренутно се ради на спречавању споровођења незаконите одлуке управе да се радницима смањи плата на минималац од 700 КМ, за шта смо се обратили за помоћ и гранском синдикату који је упутио допис управи предузећа захтијевајући повлачење спорне одлуке - појаснио је Ивановић.

Према његовим ријечима, Синдикат ће наставити да предузима све законом предвиђене активности с циљем заштите права радника, као што су поновно обраћање инспекцији рада и свим надлежним институцијама.

Ивановић је додао да је жалосно у какву је ситуацију неспособност управе довела ово предузеће, нагласивши да су радници који раде дуги низ година приморани напустити посао, одлазећи у друге државе како би покушали наћи ново запослење.

- И даље апелујемо на све надлежне институције да се позабаве "Комводом" и да заједно покушамо да спасимо предузеће од сигурне пропасти - рекао је за Срну предсједник Синдиката овог предузећа.

На челу бродског комуналног предузећа до априла ове године био је Бобан Ђурђевић из СДС-а, који је напустио ту позицију, а на његово мјесто именована је Љубица Јовановић, такође из СДС-а.