latinica  ћирилица
01/06/2023 |  13:06 ⇒ 14:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворен Самит у Молдавији, послата порука да је потребно јединство

Пленарна сједница Самита Европске политичке заједнице, на којој присуствује и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, почела је данас у замку Мими, који се налази у месту Булбоака у Молдавији.
Жељка Цвијановић у Молдавији - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић у МолдавијиФото: РТРС

- Састанак организован у нашој земљи јасан је израз јединства, снаге, и одлучности држава учесница да дјелују заједно, као породица која остаје уједињена и сарађује на рјешавању заједничких проблема - поручила је у свом обраћању на отварању самита предсједница Молдавије Маја Санду.

Она је оцијенила да Самит представља платформу за идентификацију рjешења којима сви можемо да се посветимо како бисмо обновили мир на европском континенту и заштитили га.

Фото: EPA-EFE/DUMITRU DORU

- Самит је јасан израз нашег јединства, снаге и одлучности да дjелујемо заједно као породица која остаје уједињена и сарађује на рjешавању заједничких проблема. У наредних неколико сати желимо да водимо дебату о томе како да ојачамо безбjедност континента и како да рijешимо посљедице руске инвазије на Украјину. Морамо да пронађемо рјешења за кризе у области енергетике, морамо да се крећемо ка чистијем и сигурнијем паневропском енергетском систему - истакла је Санду.

На отварању је говорио и украјински предсједник Володимир Зеленски, који је поручио да је вријеме за чврсте одлуке и да не може сумњати у јединство Европске политичке заједнице.

Пленарна седница трајала је пола сата, а на отварању су говории и италијанска премијерка Ђорђа Мелони и предсједник Холандије Марк Руте.

Самит се настаља одржавањем округлих столова, а поподне је резервисано за билатералне сусрете лидера присутних на догађају.