latinica  ћирилица
01/06/2023 |  13:37 ⇒ 14:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Почиње НБА финале, Јокић, Јовић и Чанчар у борби за титулу

Кошаркаши Денвера и Мајамија играће у ноћи између четвртка и петка први меч финала плеј-офа НБА лиге, а у борби за титулу наћи ће се тројица бивших кошаркаша Меге, Никола Јокић, Никола Јовић и Влатко Чанчар.
Никола Јокић (фото: EPA-EFE / ALLISON DINNER) -
Никола Јокић (фото: EPA-EFE / ALLISON DINNER)

Јокић и Чанчар су чланови Денвера, док Јовић игра за екипу Мајамија.

Клубу, који постоји само 24 године овај податак служи на част.

Мега је клуб са највише драфтованих играча у НБА лиги, ван америчког континента.

Јокић је 2012. као 17-годишњак дошао у Мегу, промијенио устаљену праксу каљења у евролигашким клубовима, као успутне станице и директно закорачио у НБА лигу.

То се показало као најбоља могућа одлука, јер му је такав пут омогућио да промијени историју игре под обручима.

- Чињеница да су тројица бивших играча Меге учесници великог НБА финала је невјероватна - изјавио је Јовић, који је прошле године изабран као 27. пик на НБА драфту од стране тима из Мајамија.

- Из једног тако малог клуба као што је Мега да се тројица играча из различитих генерација нађу у финалу најквалитетнијег кошаркашког такмичења заиста није мала ствар. То само показује какав рад и то у континуитету Мега има са младим играчима и колико се улаже у њих - додао је Јовић.

Он је у Мегу дошао са 14 година из КК Сава.

- Јако сам желио да одем у НБА. То ми се остварило послије само неколико година проведених у Мегиу, а у мојој руки сезони сам чак доспио у финале и то је нешто о чему сам могао само да маштам - истакао је кошаркаш Мајамија.

Јовић је навео да Мајами има велика очекивања у финалу НБА лиге.

- Амбиције су нам највеће могуће. Ове сезоне прошли смо кроз много тога. Показали смо да можемо много и с разлогом смо ту гдје јесмо. Денвер је сјајна екипа, неће бити лако, али ми вјерујемо у то што радимо и очекујемо да освојимо ово финале - закључио је Јовић.

Кошаркаш Денвера Влатко Чанчар каже да у финалу нема фаворита.

- Пресудна ће бити концентрација и фокусираност, да се води рачуна о селекцији шута и да се што је могуће више смањи број изгубљених лопти. Добра тимска игра биће кључ, а играчи задатка имаће изузетно битну улогу - истакао је Чанчар и додао да му је жеља да игра у финалу на сваком такмичењу, јер је то чар кошарке и спорта уопште.

Он је у Мегу стигао са 18 година из словеначког друголигаша Шкофја Лока.

- Вјерујте ми, нема ту никакве тајне. Сви знамо како се у Меги ради и колика се пажња посвећује скаутингу, доброј селекцији и раду са младим играчима. Врло битно у свему томе је искуство које се добија и кроз играње у веома квалитетној АБА лиги - објаснио је Чанчар.

Шампион НБА лиге биће екипа која прва стигне до четири побједе.